A zöldségtáplálás blogja - az egészségért és ízért

Zöldség-EXTRA

Zöldség-EXTRA

Növénytáplálás a gyakorlatban v1.2018.03.05

2016. február 19. - CsendPenge

Elérkeztem végre oda, hogy konkrét, a gyakorlatban alkalmazható tevékenységről (tápoldatokról) írjak, avagy a "mit" rész következik, általános jelleggel. Szeretném kihangsúlyozni, hogy ez itt nem (bújtatott) reklám. Az viszont tény, hogy egyetlen magyar gyártó termékei (majdnem) kielégítik (egyelőre) azt, amire szükségem van tápoldatok vonatkozásában. Ez a gyártó pedig a bajai Fitohorm Kft. Természetesen van számos másik gyártó, nagyon jó termékekkel, amiről majd egy másik bejegyzésben írni is fogok - elméleti jelleggel, mert nincs tapasztalatom velük. A Fitohorm-mal kapcsolatban viszont van, méghozzá pozitív tapasztalat.

v1.2018.03.05. : kicsit bővítettem, illetve bizonyos pontokon frissítettem a bejegyzést. A Komplex Plusz és Plusz Agro változatnál az időközben megszerzett tapasztalatokkal bővítettem a leírást.

 v2.2023.11.27. : a linkek javítását, frissítését kezdtem meg, illetve tapasztalat vonatkozásában bővítem a leírásokat, általános és adott eszközre (termékre) vonatkozóan is. A dátumot bővíteni fogom -tól /-ig jellegűre, mert ez kicsit több időt vesz igénybe

Ezzel a bejegyzéssel egy alapvető célom van: megmaradva az alapoknál, átláthatóan bemutatni, felsorolni a lehetőségeket, ha valaki tápoldatokkal is táplálni kívánná a növényeit. Én ezt teszem, a felsorolt termékek egy részét használva, kifejezetten azzal a céllal, hogy a termés minőségét jelentős mértékben emeljem. Ami pedig kifejezetten nem célom, hogy egy doktori szintű, minden részletre kiterjedő értekezést írjak, felsorolva az összes növényfajtát, az összes tápanyagot, ezek hatását, összefüggéseit, stb. Aki ilyen rendkívüli mértékben érdeklődik a téma iránt, az egy egyetemen fogja megtalálni, amit keres, nem itt.

(!)

Talán kicsit félreérthető, hogy a konkrét növénytáplálásról írok. de nem annyira arról lesz szó, mert az adott növényfajonként is egy-egy teljes bejegyzés kell, nem csak egy bejegyzés. Ha valakit kiemelten egyetlen növény faj érdekel, akkor a "Zöldségek..." sorozatot olvassa inább. Mindkettőnek megvan a maga haszna.

Ebben a bejegyzésben nem (nagyon) írok konkrét mennyiséget sem javaslatként, minden kultúra más és más igényekkel, szükségletekkel rendelkezik, két föld sem egyforma, sem a körülmények. Azt viszont szeretném kihangsúlyozni, hogy a gyártók által javasolt időközöket, mennyiségeket ritkán (soha) tartom be, egy rendkívül egyszerű okból kifolyólag. Többször írtam, hogy Magyarország egy igen árérzékeny piac, ami a költségek vonatkozásában esik legnagyobb mértékben súlyba. Ha valaki el akar adni valamit, pláne általános jelleggel, akkor olcsóbbnak, hatékonyabbnak kell lennie, mint más, hasonló termék. Ezzel tisztában vannak ennél a cégnél is (meg a többinél is), tehát javaslatként a minimumot fogják megadni, amikor még a hatása jelentkezhet az adott, konkrét terméknek. Mindennek a fényében vágjunk hát bele!

---------------------------------KITÉRŐ-------------------------------------

Természetesen ezredszerre is átvariálták a Fitohorm oldalát. Most megint máshogy néz ki és működik.

Szántóföldi lombtrágyák

Kertészeti lombtrágyák

Hobbi /összetételük <- ez egész jó/

Muszáj a Fitohorm oldalával kapcsolatban leírnom pár apróságot egy kicsit részletesebben, mert ha valaki kezdőként a tápoldatozásban odatéved, akkor nagyon megtévesztő a lombtrágyák címszó alatt található oldaluk, már csak azért is, mert nem csak lombtrágyákat takar. Én is bevágtattam a Hobbi címszó alatti oldalra, és meglepve tapasztaltam, hogy bőven nincs ott minden, amit használok, amit használni kényszerülök, az is némileg megtévesztően (pl. Komplex Plusz öntözőműtrágya, nem csak 10 kilós kiszerelésben van) Ahogy korábban már írtam, sajnos egy nagyon gyenge minőségű földhöz jutottam, amikor megvettük a családi házunkat. A vákuum sem annyira üres, mint ez a föld volt bő 10 évnyi bérhasználat után. Két, igen gyakori gonddal kell megküzdenem a többi mellett: nagyon súlyos foszfor hiány, és közepesen súlyos kalcium hiány. A kalcium nem annyira vészes, de a foszfor igen, lilul is minden, hiába juttattam már ki több alkalommal műtrágyát is, nem volt elég, és mindig a foszfor mono (FH 30P) elemes tápoldat mentette meg az évemet. De a kalcium is mono elemes táp. Szóval ha csak a hobbi részen kerestem volna a megoldást, bizony nem lett volna meg, hogy kihúzzon a bajból.

A bejegyzés megírása óta számos alkalommal átvariálták a termékek oldalát. A fenti vélemény mindenképpen áll, csak a hobbi termékek közé sorolt cuccokkal nem tudtam volna megoldani mindent.

.---------------------------------KITÉRŐ_VÉGE-------------------------------------

Kwizda

 

A kezdetek kezdetén, először a Wuxal Super-t használtam, a termék mögött a Kwizda Agro Hungary áll, egy osztrák vállalat itteni cége, sajnos a weboldaluk csapnivaló, a termékek paramétereit én más oldalon szoktam keresni. (a kiszereléseket senki ne vegye komolyan! nem csak 10 literes van...)

Vannak megoldásaik, nem is kevés: Wuxal termékcsalád.

Érdemes körülnézni itt is: Lombtrágyák.

Nem csak azért mutatom be ezt a másik termékcsaládot, hogy senki ne higgye azt, hogy a Fitohorm-ot akarom reklámozni bújtatottan. :) Vannak jó megoldásaik! Talán nem túlzás azt állítani, hogy olyan megoldásaik is vannak speciális esetekre, amik a Fitohormnak nincsenek (Ascofol). Más kérdés, hogy a FH által használt EDDHSA kelátképző modernebb és (szerintem) jobb, mint a Kwizda által használt EDTA. Ennek pontos jellegét és okát nem részletezem, nagyon sok keresés után sincs egyértelmű, minimális kémiai tudással megérthető válasz.

Akit mégis érdekel: EDTA , az EDDHSA-ról nem találtam leírást. A dolog lényege nagyon röviden annyi, hogy az EDTA a bomlás során olyan vegyületté ciklizálódik, ami erősen (többek között) fungicid és baktericid. Bár nem mondták ki egyértelműen, hogy a diketopiperazin vegyület miért is szennyező, de feltételezem, hogy a (z itt) kiemelt tulajdonságokban rejlik a megoldás. A nagy mennyiségben használt kontakt növényvédő szerek is ilyen problémát okoznak: a talajélet szempontjából fontos baktériumokat és gombákat is elpusztítják.

 

fh.jpgFitohorm(FH)

 

Alapvetően azért használom ezt a termékcsaládot, mert olcsóbban tudok hozzájutni a többi terméknél, a Wuxalról váltottam, és nem bántam meg, sőt! Szerintem nagyon jók a termékeik (kivéve a weboldalukat), hatékony megoldást kínáltak eddig (majdnem) minden esetben.

Mielőtt rátérnék a konkrét termékek ismertetésére, jelentőségük, illetve az általuk kínált megoldások leírására, a főbb termékcsoportokat írom le.

A cég a weboldalán három részre osztja a termékeket: Szántóföld, Kertészet, Hobbi. Jó eséllyel mindegyikhez lesz/lehet közünk.

Én jobb megközelítésnek tartom az előbb felsorolt szekciókban (kivéve hobbi, ott ömlesztve van) található csoportosítást:

- Több hatóanyagú oldatműtrágyák

Ide tartoznak az általános tápoldatok, általános tápanyag tartalommal. Búza, kukorica, repce, napraforgó, szőlő-gyümölcs, zöldség, stb.

 - Magas hatóanyag-tartalmú oldatműtrágyák

Ide a Turbo termékek tartoznak, amelyeknek közös jellemzője, hogy extrém magas tápanyagtartalommal rendelkeznek, egy-egy specifikus probléma vagy elképzelés célirányos megoldására alkalmasak.

- Mono elemes oldatműtrágyák

A mono elemes oldatok nevükkel ellentétben általában nem csak egyetlen elemet tartalmaznak. Van olyan is, de ha a hasznosulás szempontjából kell valamilyen okból eredően egyéb nagyon fontos elem(ek), akkor azt is tartalmazzák. Minden esetben fontos, hogy elolvassuk a termék leírását, nehogy mi magunk kreáljunk egy tápanyag antagonizmust (egyik tápelem nagy mennyisége miatt nem lehetséges egy másik tápelem felvétele), vagy rosszabb esetben perzselést!

Néhány példa ezekre az esetekre:

Egy alap táp tartalmaz nitrogént, emelni akarunk a kálium és foszfor szinten, de a kálium és foszfor mono oldat is tartalmaz nitrogént. Az eredmény nagyon magas nitrogén szint, ami akadályozza más tápelem felvételét.

Ennél talán jobb példa a következő: Komplex Plusz tartalmaz ként. De tartalmaz az FH 24Magnézium, FH54Mangán, FH 55Vas is ként. Az együttes használatuk meggondolást igényel, pl. a Turbo Magnézium már nem tartalmaz ként, de nitrogént és foszfort igen.

- Szilárd, öntöző műtrágyák

Alapvetően két terméket takar: a Komplex Plusz és Komplex Plusz Agro-t. Elméletileg van egy harmadik termék is, de elfelejtették kiírni az összetételt,szóval az most vagy van, vagy nincs.

Általános tápoldatok és szilárd műtrágyák

 

Előzetesben annyit, hogy "klasszikus" műtrágyáról itt nem lesz szó, kizárólag Fitohorm és Unikén termékekről, amelyekben (mindegyikben) van kelátképző. Először az általános tápoldatokat mutatom be, aztán azokat, amikkel kiegészíteni szoktam, hogy "minden" legyen benne. Persze valójában egyáltalán nincs benne minden, hiszen az esszenciális elemeknek jóval nagyobb a száma. Felmerül a kérdés, hogy miért pont ezeket tették bele, illetve miért pont ennyit? Pontos választ nem tudok adni, azt tartom valószínűnek, hogy kísérleteztek egy csomót :) aztán ezt látták jónak, hasznosnak. No meg ez itt a gyakorlati rész. :)

FH Makrosol

Az általános tápoldatuk a Makrosol. Véleményem szerint bőven van olyan jó, mint bármelyik hasonló termék, de olcsóbb. Amit hirtelen találtam összehasonlításnak a bejegyzés időpontjában: Wuxal Super 1562 ft/l, Makrosol 966 ft/l. Vannak olcsóbb tápoldatok is, érdemes körbenézni, ha gazdaboltban veszi az ember. Én ezeket ismerem tapasztalati szempontból.

FH Turbo Makro

Egy igen jó alap oldat. Kizárólag a makro tápelemeket (Nitrogén, Foszfor, Kálium)  tartalmazza, azonos arányban. Számos speciális megoldás alapja lehet, amikor nagyobb mértékben szeretnénk NPK makroelemeket kijuttatni, anélkül, hogy a mikroelem tartalom benne lenne vagy számottevően megemelkedne.

FH Komplex Plusz

A másik általános táp a Komplex Plusz szilárd öntöző műtrágya, ami teljesen víz oldható (nekem a Kwizda Volldünger Linz nem volt az, így sok mindenre nem is volt jó). Hatékony megoldás, én gyakorlatilag már majdnem mindenhez ezt használom. Kellemes szórakozásom, amikor valakinél/valahol meglátok egy kiéhezett, sínylődő növényt, és elkezdem táplálni a Komplex Plusszal. Látványos szokott lenni az eredmény, amikor a kiürült földben éhező növény új erőre kap :)

A Komplex Plusz (adagolás lentebb, továbbiakban ebben a bejegyzésben:KP) alkalmazható öntözésnél, és lombtrágyázásnál is.Egy kifejezetten jó összetételű, intenzív táplálásra alkalmas műtrágya. A következő tápelemeket tartalmazza: (%)

- Nitrogén(N): 14

- foszfor(P): 7

- kálium(K): 21

- kén(SO3): 22

- vas(Fe): 0,165

- mangán(Mn): 0,032

- réz(Cu): 0,017

- cink(Zn): 0,02

- bór(B): 0,01

- molibdén(Mo): 0,002

Fontosnak tartom kiemelni, hogy ez egy általános összetételű műtrágya, speciális igények kielégítésére nem alkalmas. Csak kiegészítéssel :) Viszont általános vonalon van pár előnye.

- A viszonylag magas kálium szint sok fontos szükségletet megfelelően kielégít.

- A korrekt kén tartalom is számos esetben igen jó, mivel (többek között) a növényi fehérje, vitamin, és olajok fontos alkotó eleme, illetve szintézisének fokozója. Márpedig számos esetben az ízanyagok illóolaj formájában vannak jelen a növényben (pl. paradicsom, fokhagyma, sok fűszernövény). Szóval a termés ízét sokszor jelentős mértékben fokozza, emeli! Bár általános ajánlásként a nitrogén:kén arányt 10:1-hez szokták javasolni, én mégis úgy találtam, hogy a KP kéntartalmát tovább fokozva , illetve kiegészítve (kén trioxid /SO3/ van a KP-ben és a 24 Mg-ben, a keserűsóban viszont szulfát /SO4/) kifejezetten jó hatást lehet elérni, az olaj termelést nagy mértékben fokozza ez a megoldás.

- A bór tartalma is kifejezetten megfelelő. Ahogy a "Virágzás tápelemei"-nél írtam, fontos a virágzásban, hiánya a virágok elrúgását, alacsony hatásfokú termékenyülést okozhat, ugyanakkor alacsony a mérgezési koncentrációja. Itt viszont pont jó, bár a hozzá tartozó nitrogén tartalom kicsit magas ebben az esetben.

- RÉZ. Van benne egy kevés, ami nem elég speciális szükségletek kielégítésére. Konkrétan most a paradicsomra gondolok, aminek a levelei a színe felé pöndörödnek ha rézhiánya (vagy vízhiánya) van a növénynek. Szóval paradicsom esetében néha emeljük meg a réz szintet az FH 63 Cu mono oldat segítségével.

 

ADAGOLÁS:

Elvileg 10-20 g/10 L (1-2 g/L) az adagja, de eddig egy növény sem panaszkodott a 30-40 g/10 L (3-4 g/L) adagolásra. Ellenben nagyon szépen reagáltak rá. Öntözésnél már jobban be szoktam tartani az előírt adagolást, igen drága volna, ha 1000 literbe belezavarnék 3-4 kilót. Ár-érték arányt tekintve bevált megoldás szokott lenni nálam, hogy öntözésben 1 g/L (1 kg/1000 L) a töménység, lombtrágyázáskor pedig 30-40 g/10 liter. Ha valamilyen oknál fogva gyakrabban kell permeteznem, mint 7-10 nap, akkor viszont csökkentett adagot alkalmazok, hiszen a jóból is megárt a sok (hát még a nitrogénből), szóval akkor 20-25 g/ 10 liter (2-2,5 g/L) az adag, vagy kevesebb.

A KP további előnye (hátránya), hogy tartalmaz ként is, míg a Makrosol nem. Ezt azért hangsúlyozom, mert szükségünk lehet olyan megoldásra is, ahol ként nem szeretnénk kijuttatni.

Nagyon gyakori, hogy kiegészítem egyéb hatóanyagokkal is a KP-t. Ahogy írtam, van tápanyag hiány nálam, szóval biztosra megyek, és mindenbe teszek pl. kalciumot is, kell is.

Én hiányolom a KP-ból a magnéziumot, de csak nagyon kicsit, mert a Turbo Magnéziummal illetve a 24 Mg mono oldattal nagyon frankón ki lehet egészíteni, lesz benne akkor magnézium, plusz a foszfort (turbo) vagy a ként (24 Mg)  is az egekbe lehet emelni így. A foszforos megoldás az intenzív növekedési időszak kezdetén lehet jó, a kénes pedig átlagos helyzetben, amikor kifejezetten olaj tartalmú növényeknek szeretnénk kedveskedni.

FH Komplex Plusz Agro

A Komplex Plusz speciális változata. Ez is egy szilárd, öntöző műtrágya, de nem annyira általános, hanem kifejezetten érési időszakra van. Bár a termék weboldalán nem derül ki, hogy mi a különbség a KP és a KP Agro között, hogy miben is más, vagy több a KP Agro, de szerencsére van néhány szóróanyag, amiben kiderül, mire is gondoltak a termékkel kapcsolatban. Az is árulkodó, hogy igen magas a kálium tartalma, van benne kén és magnézium is, mindegyik tápelem éréskor kifejezetten fontos és előnyös, ha van.

Ez a műtrágya egy NAGYON HATÉKONY és remek megoldás, extrém mértékben lehet vele számos fajta termésének cukor tartalmát jelentősen emelni. A tapasztalataim alapján csak ajánlani tudom! Több gyümölcsfajtánál, illetve zöldségfajtánál fantasztikus eredményeket értem el vele. Talán a legbeszédesebb az a tény, hogy sikerült olyan édes szilvát termelni a KP Agro segítségével, aminek lekvárrá főzéséhez nem kellet cukrot hozzáadni. Így is nagyon édes volt. A dinnye is nagyon jól reagált az Agro-ra, volt olyan dinnyénk aminek még a zöld része is édes volt (meg olyan is, amit túl korán vettünk le, még csak rózsaszín volt, de már ehető). És a paradicsom is szépen cukrosodott tőle :) És a barack! Nem csak ízletes volt, hanem lenyűgözően édes. Néha már túl édes.

Viszont a szilvából nem szerette mindegyik. Az ageni szilva fajta igen, hihetetlenül édes lett tőle, viszont a besztercei fajta még ízletes sem lett, inkább olyan semmilyen, míg korábban a sima KP hatására nagyon finom volt a besztercei. Hát, kinek a pap, kinek a papné.

Sajnálatos hátránya ennek a terméknek, hogy nincs belőle kis kiszerelés, 10 kg a legkisebb. Duplán sajnos, hogy más oldatokból nem lehet reprodukálni a termék makro- és mikroelem arányait. Pedig éréskor fontos a magas kálium, és kell a kén, magnézium, stb. is. Viszont még így is megéri beruházni rá, akkor is ha nem fogy el egy év alatt. Mert nagyon-nagyon jó.

FH MikroMax

Általános megoldásokhoz sorolom, de valójában közelebb áll egy speciális megoldáshoz: a harmonikus mikroelem ellátást "célozzák" meg vele. Nincs benne egyetlen klasszikus makroelem sem (NPK), illetve a mikroelemekből nincs benne magnézium, kalcium, kén.

A többi mikroelemből azonban van benne, nem is kevés! Azokat tényleg kiMaxolták :) Külön érdekesség, hogy a weboldalon, illetve az 1 literes termék címkéjén is írják, hogy kizárólag talajkezelésre. Mondjuk az 5 literes címkéjén már nincs rajta ez a "figyelmeztetés". Levélben (e-mailben :D ) megkérdeztem, hogy miért van ez így. A következő választ kaptam: üvegházi intenzív termesztés esetén javasolják talajkezelésre, háztáji/kiskerti kijuttatás esetén a levélen keresztüli használatot javasolják. Korrekt válasz, szerintem is jó levélen keresztül.

FH Kiskert

A Mikromax "kistestvére", kisebb hatóanyag tartalommal. Ugyanaz a mikroelem sor van benne, csak kevesebb. Köztes megoldásként érdemes figyelembe venni, valamivel olcsóbb mint a nagy testvér.

Vannak kultúrák, amelyek egyedi tápoldat keveréket igényelnek, először egy kis általánosítás, majd a speciális esetek következnek.

Az alap tehát a KP vagy a Makrosol vagy a Turbo Makro. A KP csupán magnéziumot és kalciumot, illetve a Makrosol ként sem tartalmaz, a Makro meg egyik mikroelemet sem. A belinkelt leírásokba beleolvasva (elég az első pár bekezdést elolvasni) látható, hogy nem elhanyagolható a szerepük ezeknek a tápanyagoknak. Én sokáig nem használtam a plusz magnéziumot, illetve kalciumot (ezt már ritkábban hagytam ki, a paprika meg paradicsom gyakran rákényszerített), viszonylag jó eredményeket értem el nélkülük is. A magnézium hiány tünetei (pl. csökken a fotoszintézis aktivitása, aminek a jelentősége sok mindenben megnyilvánul) korántsem nyilvánvalóak, sokszor gondolom fel sem tűnik, hogy lehetne jobb is. Mivel nincs jelentős mennyiségre szüksége a növénynek, én elégnek tartom, hogy a lombtrágyába rendszeresen teszek, azt meg elég gyakran csinálom.

Leírtam már a kiegészítési lehetőségeket a "Szűz föld feltörése - gyakorlati javaslatok" és a "Tavaszi tápanyagfeltöltés" bejegyzésekben, de mivel itt felsorolás jellegű az írás, leírom újra, természetesen ezúttal konkrét dózis nélkül.

Szóval kiegészítésként a következők jöhetnek szóba:

FH 24 Magnézium mono oldat. Makrosolhoz ez a jó, mert akkor a ként is letudtuk. Használható Komplex Pluszhoz is.

FH Turbo Magnézium. A KP-hoz ez a jó, mert nincs benne kén (van a KP-ban), viszont a foszfornak nagyon odatesz, ami fokozza (többek között) a gyökerek működését. Akár magában is használható, sőt, akár starter szerepkörben is, bár a kálium hiánya biztosan csökkenti a hatékonyságát.

FH 40 Ca nitrogénmentes oldat a kalcium trágyázás puritán megoldása. Csak kalcium és más semmi :) Van nitrogénes verziója is: FH 40 Ca. KP-hoz és Makrosolhoz is a nitrogénmentes verzió az ajánlott.

FONTOS! Sokan ismerik fel - helyesen - a paradicsom, illetve paprika kalciumhiányát. Aztán kalcium nitráttal próbálják orvosolni azt, és csodálkoznak, hogy nem sikerül. Nem véletlenül. Az egyik nagy gond, amit könnyen megalapoz/fokoz a nagy adagú nitrogén kijuttatás, hogy a kalcium antagonista a nitrogénnel. Vagyis a magas nitrogén szint csökkenti a kalcium felvehetőségét. Vagyis nitrogén kijuttatással akár mi magunk is okozhatjuk a relatív kalcium hiányt. Ezen túl fontos gond az is, hogy a nitrogén indukálja a növekedést, és a növény által felvett kalciumért történő versengésben .a levelek vannak előnyben, vagyis a felvett kalcium a levelekbe kerül először. És amilyen jól mozog a talajban, annyira rosszul mobilizálódik a növényben. Tehát ha kalcium hiányt szeretnénk orvosolni vagy megelőzni, akkor NE kalcium nitráttal tegyük azt, hanem nitrogén mentes kalciummal. Ha a ph megengedi, akkor esetleg fahamuval.

FH Turbo Kalcium oldat. Kalcium mellett magas a nitrogén tartalma, és van benne kálium is meg magnézium. Makrosolhoz elmegy szerintem, de KP-hoz semmiképpen nem tartom jónak. Őszintén szólva nem egészen értem ezt a terméket. Ahogy fentebb írtam, a nitrogén sokszor ellehetetleníti a kalcium hiány kezelését, az indukált növekedés miatt. Tehát bizonyos kalcium hiány esetén nem jelent megoldást ez az oldat.

Magas hatóanyag-tartalmú oldatműtrágyák

 

A Turbo nevű termékeket takarja ez a kategória, de lehetett volna Prémium vagy Tunning is, csak gondolom azok már foglaltak voltak vagy ez tetszett a főnöknek. A lényegen nem változtat, magas hatóanyag tartalom, és ha szükséges/érdemes, akkor ki van egészítve egyéb tápelemekkel is. Árban és tartalomban is több, mint a sima "Mono" oldat.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Az adott oldat meghatározó tápelemének leírását belinkelem. Hasznos információk vannak a linkeken, ugyanakkor nem szükséges az elméleti tudás a tápoldatok működéséhez, persze jó tudni bizonyos dolgokat, pl. melyik tápelem mobilizálható (egyik növényi részből képes "mozogni" a másikba, akkor is ha egyébként a normál tápanyag áramlásnak ez nem része). A végén pedig az összes termék és adataik ott lesznek táblázatban, illetve letölthető excel táblában is.

Tehát így fog kinézni a dolog:

LINK 1 - leírás LINK 2 stb.

LINK 1 az adott termék linkje (pl. Turbo Nitrogén)

LINK 2 az adott tápelem linkje (nitrogén tápelem)

Nem feltétlenül az első említett tápelem az adott oldat alapját képező elem, ahol a link, az a lényeg :)

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Turbo Makro - már írtam róla az általános tápoldatok részben.

Turbo Nitrogén - Magas nitrogén tartalom, kiegészítve magnéziummal, kénnel, és rézzel. Ha jól hasznosuló nitrogén lombtrágyát akarunk, akkor ez kell. Nitrogén mellett benne van minden "kiegészítő", ami a nitrogén hasznosulásához kell. Kifejezetten önmagában használandó oldat, ha keverni szeretnénk, akkor ne ezt válasszuk, mert majd mindenben van valamennyi nitrogén, és összemixelve a végén túl sok lesz. Nem jó dolog, ha elnyúlik minden, márpedig a túl sok nitrogéntől el fog. Én egy kicsit a cinket hiányolom belőle, az intenzív növekedésnél szükség volna rá, de biztosan sokat kísérleteztek, és így a jó. (ha meg nem, akkor ott a 65 Zn cink monooldat)

Turbo Foszfor (Starter) - Magas foszfor szint mellett magas kálium szint és egy kevés nitrogén jellemzi ezt az oldatot. Évekkel ezelőtt, hogy elkezdődött volna a "Turbo"-sodás, akkor simán Starter (indító) néven futott, gyakorlatilag ez is a szerepe-célja: egy indító tápoldat, a növények korai életszakaszának megfelelő (tipikus) NPK aránnyal.. A magas foszfor szint serkenti/erősíti a gyökeret, a magas kálium szint pedig a szárat erősíti. (nem, sajnos nem ilyen egyszerű a tápelemek "tematikus" felosztása, mindhárom részt vesz megszámolhatatlanul sok élettani folyamatban, de most nem kisdoktorit akartam írni, hanem egy egyszerű mi-mit-mennyit+kedvcsinálót.)

Turbo Kálium - egy kevés nitrogén, magas kálium szint, és még magasabb kén szint. Gondolom oka van, hogy az egyébként általános N:S ->10:1 arányt ilyenre (N-P-K-S: 1-0-9-14 tehát 1:14-re) változtatták. Az biztos, hogy a kén nagyon sok mindenben benne van, enzim, vitamin, fehérje, és olaj alkotó. Kertészeti körülmények között nem jellemző a hiánya, azonban gyakori a tápoldatokban a nitrogénnel együtt, hasznosulásuk összefügg. Általános használatban az alacsonyabb kén szint javasolt, viszont tavaszi feltöltéskor és hiánybetegségek előrehaladottabb stádiumában hasznos lehet ez az oldat.

Van itt egy probléma, ami külön kiemelést "érdemel". A kálium meghatározó szerepet tölt be a termés minőségében (pl. cukor, szárazanyag tartalom) és színeződésében (többek között... sok egyéb dologban is, de ezekben kiemelkedő a szerepe a növény és a probléma szempontjából is) A kálium mellett egyéb tápanyagok is szükségesek, különböző fajtáknál különböző...mennyiség, arány, stb. Milyen lehetőségünk van magas káliumadagolásra? Ha nem szeretnénk tízezret költve évekre beruházni, akkor húzzuk ki a Komplex Plusz Agro-t, mert bár pontosan erre a célra tervezték, de csak 10 kilós kiszerelésben kapható. Marad a Turbo Kálium és a 39K Kálium oldat, ezek vannak 1 és 5 literesben is. Nem számolom ide a Turbo Foszfort, bár a kálium szintje igen magas, de éréskor már ott kell lennie a szükséges foszformennyiségnek, ezért ilyenkor nem szükséges, különösen ilyen nagy adagban nem. Visszatérve a "kálium problémához", a Turbo Káliumban igen magas a kén, viszont nincs benne magnézium, és egyéb mikroelem. A lehetséges magnézium tartalmú oldatok viszont megint nem túl jók ide, a Turbo Magnéziumban nagyon sok a foszfor, a 24 Mg magnézium oldatban pedig elég sok a kén. Nos, felsoroltam, hogy mi nem megoldás, akkor most következzen egy fél megoldás, sajnos jobb nincs, legalábbis Fitohorm termékekkel. Azt az arányt, ami a Komplex Plusz AGRO-ban van, nem lehet reprodukálni kicsiben, hasonló megoldás a 39 K kálium + 24 Mg magnézium + mikroelemek (Mikromax vagy inkább Kiskert, a KP Agroban sem veri az eget a mikroelem szint)

Turbo Magnézium - egy kevés nitrogén, igen magas, a termékek között a legmagasabb foszfor szint, és "közepes" magnézium szint jellemzi ezt az oldatot. Azért írtam idézőjelek között a közepest, mert bár a magnézium igen fontos elem, klorofill képző és alkotó, könnyen mobilizálódó elem (enzimalkotó, és katalizátor, stb), nem szükséges jelentős mennyiség belőle. Az viszont nagyon. Eléggé sokrétű, mire jó, nem írom le, a termék oldalán, illetve a magnézium szerepénél elolvasható minden, ennél jóval hosszabban. A lényeg, hogy nagyon fontos tápelem.

Turbo Kén - méretes adag nitrogén a legmagasabb kén szinttel az oldatok között. Hiánybetegség esetén is jó megoldás, illetve nagyon sok mindenre jó, megint csak ajánlani tudom a termék oldalát, illetve a kén tápelem leírását. Bár van nekem is, eddig szinte soha nem használtam. A KP-ban van belőle, a 24 Mg-ben is, együttesen szinte túl sok is.

Turbo Kalcium - közepes nitrogén szint, kicsit alacsonyabb kálium, egy kevés magnézium, és jó adag kalcium. Nem kifejezetten az általános kalcium kijuttatás eszköze. Intenzív megoldás, hiánybetegségnél, illetve egyedülálló tápoldatként érdemes alkalmazni, megfontolva, hogy egy beteg, éhező növényben csak ezek hiányoznak-e, és a pótlással járó megterhelés és egyéb környezeti stressz szükségessé teszi-e egyéb tápelem jelenlétét. Ha csak plusz kalciumra van szükségünk, akkor inkább a 40 Ca mono oldatot válasszuk. Részletekért megint csak katt a linkekre.

Turbo Cink - méretes adag cinket tartalmaz, több mint háromszorosát a cink mono oldatnak, szóval itt is igaz, hogy akkor használjuk, ha extrém sok cinkre van szükségünk valamiért. Ha csak plusz cink kell, akkor az említett mono oldat, illetve az egyéb megoldások a megfelelő körítésekkel.

Polybór - magas bór tartalmú oldat. Valószínűleg a Turbo bór :) lehetetlen hangzása miatt nem lett ez a termék turbo, persze attól még az - extra löket bór és más semmi.

Polybór Plusz - magas bór tartalom mellett mangán, réz, és molibdén van benne. Valamivel azért alacsonyabb a bór tartalma, mint a Polybór oldaté, de azért van benne löket. Leírásokban a részletek, a lényeg, hogy sok mindenben fontos ez az elem is, de itt is igaz, hogy az általános bór táplálásnak nem ez a megoldása, ez látható a tápoldatok listáján is, hogy miben mennyi van.

Ne vigyük túlzásba a tápoldatot, a jóból is megárt a sok, nem csak tápanyag hiány lehet, hanem tápanyag túltengés, esetleg ion antagonizmus is! Márpedig ezekkel az oldatokkal eléggé könnyű azt (is) elérni, amit nem akarunk.

 

Monoelemes oldatműtrágyák

 

10 B bór oldat - alacsony bór tartalom, más semmi. Gyakorlatilag minden általános tápoldatban van bór. Viszonylagos az alacsony jelző is, hiszen a 0.01%-os (Komplex Plusz) szinthez méren a 2 %-os annyira nem alacsony, csak a Polybór 14%-hoz mérten. Jó eséllyel ezt a terméket is ki fogják vezetni, pedig nem rossz. Érdekes, hogy a "Hobbi" részen csak a Polybór van, pedig az sokkal töményebb, ergo perzselést is könnyebb okozni vele.

14 N nitrogén - magas nitrogén szint, és más semmi. Puritán megoldás, ha csak nitrogént szeretnénk használni. Szerintem ennek a terméknek is meg vannak számlálva a napjai, a "csak péti só" gondolkodás ideje lejárt, a hasznosulás szempontjából kellenek mellé más elemek is, legjellemzőbben a kén. Pl. Turbo Nitrogénben van a nitro mellett magnézium, kén, meg réz is. Gondolom nem viccből.

24 Mg magnézium - közepes magnézium és közepesen magas kén van benne. Érdekes összevetni a Turbo párjával is. Ebben az összehasonlításban itt nitrogén és foszfor nincs, a turbo-ban pedig a kén "hiányzik". Egy egyszerű magnézium hiánypótlásnak azonban tökéletesen megfelel.

30 P foszfor - alacsony-közepes nitrogén és közepes-magas foszfor jellemzi ezt az oldatot. Klasszikus alapmegoldás foszfor kijuttatására, pótlására, illetve kombinációban emelésre. A Starterhez mérten magasabb a nitrogén és alacsonyabb foszfor szint (illetve a kálium ebben nincs). A nitrogén tartalomról ne feledkezzünk meg ha keverünk!

39 K kálium - kevés nitrogén, kicsit több, de nem sok foszfor, és épphogy közepes mennyiségű kálium van ebben az oldatban. Egy kicsit minden, igazán semmi - ilyennek érzem ezt az oldatot. Ha egyszerű és olcsó kálium kijuttatáshoz keresünk oldatot, akkor egy jó alap megoldás.  Némileg bonyolítja a helyzetet, hogyha érésben plusz káliummal szeretnénk édesíteni, akkor a KP AGRO (ami kifejezetten erre a célra van) csak 10 kilós kiszerelésben van. Kicsiben pedig... ezt a problémát már részletesen kifejtettem a Turbo Kálium-nál, ezért itt nem írom le.

40 Ca kalcium - legmagasabb kalcium tartalmú oldat kevés-közepes mennyiségű nitrogénnel. Ha csak kalciumot szeretnénk kijuttatni nagy mennyiségben, ez az alap megoldás. (Lásd még Turbo Kalcium, de az már nem alap)

40 Ca kalcium nitrogénmentes - mint az előző, alacsonyabb kalcium szint, és nincs benne nitrogén, meg más sem. A nitrogén tartalmú változattal szemben jelentős különbség minősítés tekintetében, hogy ez a termék használható bio termesztésben is.

Egy garantáltan gyakran használandó termék, számos kultúra sikeres termesztése (pl. egyes paradicsom vagy paprika fajták, de a gyümölcsöknél is nagyon alap) múlik a kalciumon.

54 Mn mangán - közepes-alacsony kén szint, és magas mangán jellemzi ezt az oldatot. Számszerűen úgy tűnhet, hogy nincs is sok mangán benne, de még a Mikromax-ban is csak harmada van. Óvatosan bánjuk vele, pláne enyhén savanyú talajon, mert a földből nem tudjuk kivenni. Hacsak nincs egyértelmű és komoly hiány, inkább ne ezt használjuk mangán pótlásra.

55 Fe vas - közepes alacsony kén és magas vas tartalom. Ennek az oldatnak is megvan a létjogosultsága, hiány esetén kell bevetni, persze jobb, ha ki sem alakul az a hiány, mert rendszeresen használunk valamilyen univerzális tápoldatot. :)

63 Cu réz - magas réz tartalom, de nem növényvédő szer, hanem tápoldat. :) Ezzel az oldattal is jó vigyázni, messze ebben a legmagasabb a réz szint. De nem csak egy már kialakult súlyos hiánynál lehet szerepe! Vannak igencsak rézigényes növények, amikor is nem elég az általános alap oldatban lévő réz mennyisége, ilyenkor jó, ha kéznél van ez az oldat, hogy hatékonyan emeljünk a tank kombinációnk réz tartalmán. Mivel a növényvédő szerek réz hatóanyaga is hasznosul valamennyire, érdemes meggondolni, hogy milyen vegyszerrel együtt juttatjuk ki. Ha a növényvédelemmel és a tápoldattal kijuttatott réz ellenére is fennállnak a réz hiány tünetei, érdemes tájékozódni az egyoldalú réz mennyiség emelése helyett, mert semmi mással kapcsolatban nem említik ennyiszer a perzselés veszélyét. (talán a kénnel kapcsolatban)

65 Zn cink - számszerűen nem tűnik túl magasnak ennek az oldatnak a cink tartalma, de ha megnézzük a többi általános oldat cink szintjét, akkor máris máshogy láthatjuk. Ezt az oldatot is hiány esetén használjuk, illetve vannak igen cink igényes növények, esetükben lehet szükség erre az oldatra.

Fitoferr T3 vas - a második legmagasabb vas tartalommal rendelkezik ez az oldat, ami elméletileg talajkezelésre való lombtrágya :D (termék oldalán írják ezt) Érdekes a története ennek a terméknek, mert régen sokkal magasabb volt a vas tartalma, azonban az idők során csökkent és csökkent, mígnem kevesebb lett benne, mint a tényleg lombtrágyának javasolt 55 Fe mono oldatban. Nem tudom, mi az oka ennek, talán túl hatékony volt, vagy túl tömény, de tény, hogy annyi van benne, amennyi.

Többhatóanyagú oldatműtrágyák

Elég sok terméket takar ez a kategória, de ha valaki szántón akar gazdálkodni, úgysem ezt a blogot fogja olvasni. Felsorolás szerűen csak  2/4 terméket emelek ide, ha valaki kíváncsi, akkor a linken körbenézhet, vannak érdekes termékek. (és kivételesen a termék neve elé írom, hogy Fitohorm, kicsit furán néz ki nélküle, illetve félreérthető)

Fitohorm Kukorica - kifejezetten kukoricához "igazított" tápoldat. Annyiban nem teljesen alap a termék, hogy nem csak a (kukoricára nézve) "nagy klasszikusok", a nitrogén és cink vannak benne, hanem ként is tettek bele, hogy biztosabban hasznosuljon a kijuttatott nitrogén. Gyakorlatilag (majdnem) minden megadható a kukoricának ezzel az oldattal, sőt! Általában csak nitrogént szoktak adni fejtrágyaként péti só formájában, és mást nem, de egyre gyakoribb a cink hiány (amiből elég sokat vesz fel a kukorica), aminek sokkal jobb az elejét venni, mint gyógyítani.

Fitohorm Kukorica plusz - hasonlóan az előző oldathoz, itt is megvan az alap gondolat: nitrogén, cink, és kén a nitrogén hasznosulásához, mindenből egy picit kevesebb, de van mellette vas, mangán, réz, bór és molibdén. Ezután találjon még tápelemet a kukorica, amit hiányolni tud! :D

Fitohorm Gabona (régen szimplán lebúzázták) - a klasszikus szántóföldi páros, a nitrogén és kén az alap, de van mellette még mangán, réz (ez nagyon is kell a gabona féléknek), cink és molibdén. A nitrogén szint nem túl magas, de azért óvatosan vele, gondolom senki nem szeretné, ha berohadna a korán eldőlt gabona-féle. A réz miatt mindenképpen ajánlott, a szakirodalom szerint nagy mértékben növeli a bokrosodást, akár már ősszel. Erre persze jó a 63 Cu mono oldat is. Az biztos, hogy nem egy nagy mezőgazdasági cég kijuttat emelt réz adagot, márpedig ha a profit lovasai áldoznak erre, akkor akár jó is lehet.

Fitohorm Bio Gabona - az új idők szele érezhető ezen az oldaton, nincs benne makroelem, ellenben vas, mangán, réz, cink, bór, molibdén igen, méghozzá emelt mértékben, legalábbis a sima Gabonához mérten. Ez is kiemelten magas réz szintet mondhat magáénak.

 

Alant pedig letölthető formában, és táblázatban is itt vannak összesítve a Fitohorm termékek. Azért linkeltem be file-ként is, mert sajnos az itteni táblázat szerkesztési lehetőségek igen korlátozottak, gyakorlatilag használhatatlannak találtam. Ellenben a bemásolt excel forma egész normálisan néz ki. Egy különbség van: az excel táblában a Polybór mellé oda mozgattam a Polybór Plusz-t, legyenek egymás mellett. Nem nyűglődtem a formázással, hogy ide is átkerüljön a változás.

A táblázatban van néhány termék, ami 1-2 évvel ezelőtti katalógusban még benne volt, most már nincs. Érdekességnek azért benne hagytam.

Eredetileg táblázatos formában itt volt az összes akkori termék, mivel a blog.hu nem annyira tudja (nekem tetszően) kezelni a táblázatokat, ezért töröltem. Érdemesebb az eghyedi oldalon nézegetni, vagy még inkább a Fitohorm oldalán.

Fitohorm termékek (XLS!)

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldsegextra.blog.hu/api/trackback/id/tr408377048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása