A zöldségtáplálás blogja - az egészségért és ízért

Zöldség-EXTRA

Zöldség-EXTRA

A miért...

2016. február 07. - CsendPenge

Szeretném előre bocsátani, hogy elvi vitába nem kívánok senkivel állni! Egyszerűen én (többek között) ezért (is) csinálom, és fogom is csinálni, számomra nem kérdés a szűkebb értelemben vett eredménye mindennek. Az természetesen nyitott kérdés, hogy a hosszabb távú és szélesebb körben vett eredménye mi, az egészség kérdése igen összetett és bonyolult téma, végtelen hosszan lehet beszélgetni róla.

 

FRISSÍTÉS!----------------------------------------------

Közben felhívták a figyelmem az Index Zöldség EXTRA fórumán egy videóra, belinkelem ide, mert érdemesnek tartom a figyelemre.

Kiemelten két gondolat Komlóska polgármesterétől, Köteles Lászlótól: 38'40"-től,39'10"-ig, és 47'22"-től, 48'25"-ig terjedő részekben.

Gasztroangyal - Komlóska

Alapvetően ez a blog a téma szakmai részének van, ez alól ez a bejegyzés csak a kivétel. Kommentelésben természetesen nyitott a lehetőség a beszélgetésre, eszmecserére.

-----------------------------------------------------------------

Egyszer azt olvastam egy viccben, hogy mi az, amit biztosan észrevesznek a gyerekek? Egy zöldségmolekula az ételben.

Nos, többek között azért is ragadtam billentyűt, hogy megosszam másokkal azokat az eredményeket, amik odavezettek, hogy a fiaim több, mint szeretik a zöldséget, gyümölcsöt, szívesen és gyakran fogyasztják is őket (mi is), és ez bizony meg is látszik rajtuk: korosztályukban mindketten a legnagyobbak közé tartoznak, és nagyon egészségesek.

 

Néhány anekdota hadd álljon itt, mielőtt rátérnék a szakmai részre.

Nagyobbik fiam nagyon szereti a cukkinit. Képes este fél tízkor kikönyörögni az anyjától, hogy rántson ki egyet. Egyszer egy három napos zsinórban este cukizok középső napján esett meg, hogy a kis falánkom egy 25 centi körüli cukkininek a két harmadánál járt, amikor – ki tudja miért – talán rosszul nyelt, vagy csak túl forró volt neki az étel? Kihányta az össze addig elfogyasztott rántott cukkinit. Hinné az ember, hogy ettől megutálta egy életre, ugye? Nos, amíg az édesanyja feltakarította a földről az anyagot, addig ő szépen bevágta a maradékot… :D

A kisebbik fiam egyszer szépen elkezdett oldalazni a bejárati ajtó felé, és amikor azt hitte, senki nem figyel, szépen huss, már ment is. Soha nem láttam, hogy annyira csendesen becsukta volna az ajtót. :) Elindult hátra, a kert fele. Persze utánamentem, nem volt addig szokása és utána sem, hogy szökjön. Nos, kiment szépen a kertbe, nagyjából tudta mi hol van. Irány a sárgarépa ágyás, kicibált kettőt a földből, szépen komótosan előre sétált, a kerti csapnál lemosta a föld nagyját a répákról, aztán tolta befele. :D Na jó, csak tolta volna, mert elvettem, megmostam rendesen, csak aztán ehette meg.

És ez jellemző rájuk a gyümölcsöket illetően is. Sajnos elfogyott már az a kevés befőtt már decemberben, ami volt eltéve. Egyszer vettem szép körtét, szám szerint hármat. Nos, a fiaim összevesztek rajta, hogy kinek mennyi jut. :)

 

Az, hogy így állnak hozzá a gyerekek a zöldséghez, nem kérkedésből írom le. Hanem azért, hogy érzékeltessem másokkal, nem lehetetlen ezt elérni, sőt, sokkal többet! Többet, mert ez egy életre szóló „szeretet”, és ami talán még ennél is fontosabb: olyan minőségű és tisztaságú zöldséget, gyümölcsöt tudok előállítani háztáji, kiskerti méretben, amihez az emberek 99%-a nem jut hozzá, pedig nagy szüksége volna rá mindenkinek a mai túlhajszolt világban. Ez a minőség nem csak ízben értendő, hanem beltartalomban is, hiszen ez a kettő összefügg. Sajnos ezt komolyabb szinten (labor elemzések) nem tudom bizonyítani, nem áll rendelkezésemre olyan összeg, ami az ilyen jellegű és mélységű elemzéshez kell. A téma így is eléggé összetett lesz, de megpróbálom bemutatni, hogy miért és mit csinálok.

Röviden: igyekszek a családom élelmiszer-szükségletét megtermelni, amilyen mennyiségben csak tudom, ezen belül kiemelten célom, hogy a megtermelt élelem minél tisztább, tehát vegyszer maradvány mentes legyen, és minél jobb minőségű. Eredetileg volt egy olyan szándék is, hogy bebizonyítsam, az egészséges táplálkozás itt kezdődik, de a rendelkezésemre álló lehetőségek is idő ezt nem teszi lehetővé. Nem könnyű a megélhetés, a a kert sok időt vesz el, a maradékból tudok ide is...

 

Az egészséges táplálkozás. Gondolom, mindenki hallott valamilyen formában erről a fogalomról, és meg merném tippelni, hogy az emberek 90%-ában olyan képzet él, hogy egészségesen táplálkozni kellemetlen. Aki így él, az soha nem eszik egy jóízűt, és gyakorlatilag ezt az állapotot nyújtja :) Aki meg sem próbál foglalkozni ezzel a kérdéssel, az is tapasztalhatja a mindennapokban, hogy az étkezésünkben nincs minden rendjén, csak legfeljebb nem tudja, hogy hol keresse a megoldást a megmagyarázhatatlan fáradtságra, vagy arra a jó nagy szorulásra a budin :D

Egy jó írás a vitamin hiánnyal kapcsolatban.

Ezeknek a problémáknak a hátterében több minden is áll. Az egyik a minőségi éhezés. Hallottál már róla? Nem? Itt van pár link, mi is ez. Elsőnek a google keresés.

Minőségi éhezés

Alultápláltság

Akinek nincs kedve oldalakat olvasni, annak röviden itt a lényeg a wikiből.

„Külön említést érdemel a minőségi éhezés, ami elsősorban a jóléti társadalmakat sújtja. A minőségi éhezés azt jelenti, hogy bár mennyiségben elegendő élelmet veszünk magunkhoz, ennek minősége azonban nem fedezi szervezetünk tápanyag-, vitamin- és ásványi anyag igényét.[5] Ez hiánybetegségek kialakulásához vezethet (pl. skorbut), ami hosszú távon komoly betegségek okozója, elősegítője is lehet.”

Nem túl jó példát találtak a fenti idézetben, mert a skorbut, bár egyszerű példa, de ma már nem jellemző. Az annál inkább, hogy vitamin/nyomelem/ásványi anyagok hiánya miatt csak fél gőzzel vagyunk képesek működni. Miért van ez? És mi köze ennek ahhoz, amiről írok? Gondolom ismeritek a blablát, hogy egyre többen vagyunk a földön, egyre több élelmiszerre van szükség, egyre többet kell termelnie a mezőgazdaságnak, a szárazföld területe pedig állandó. Az egy hektárra jutó termésátlagot jelentős mértékben sikerült a mezőgazdászoknak növelniük a különböző agrotechnikák, műtrágyák, vegyszerek segítségével. Ám ennek az erőltetésnek utóbb lett egy nagyon nagy hátránya. Az, hogy beltartalmilag nagyot zuhantak az élelmiszerek. Az olyan dolgok, mint pl. a banán, narancs esetében nyilvánvaló, hogy leszedik zölden, jól lehűtik, elhajókáznak vele ide, itt gázos érlelőkben szépen megérlelik, és… mi van a paprikával? Paradicsommal? A legjobb példák.

Itt egy link, érdemes megnézni, egy szép nagy üzemet mutat be, amiben paprikát és paradicsomot termelnek.

Nature Fresh nagyüzem(YouTube videó)

Tuti ugye? Profik a srácok, garantáltan magas a profit. Az viszont nem tudom, fel tűnt-e valakinek, hogy milyen a színe a leszedett paprikának? Halvány piros. Te beköltöznél egy félkész házba? Szeretnél vezetni egy autót, amit nem rakott össze teljesen az autószerelő? Mert az a paprika bizony félkész. Meg tudná érlelni a növény persze, összerakna az a paprika vitamint, ásványi anyagot, növényi rostot, meg minden jót, de akkor sokkal több időt venne igénybe az egész folyamat, ráadásul a jó alaposan megérett zöldség nem olyan jól szállítható (pl. az érett paradicsom puhább), és nem olyan sokáig pulton tartható. Te megvennéd a már barnuló paradicsomot? Mondjuk kétszer magasabb áron, mint a mellette lévő csili-vili majd kicsattanó paradicsomot? Hát többek között ezért sem lehetséges bizonyos dolgokat megtenni a nagyüzemben, amit itt hátul a kertecskémben - vagy bárkinek a kiskertjében - viszont lehetséges.

A másik egyre nagyobb probléma, amiről mindenki hallott, a betegségek. Elsősorban a rák. Tudtad, hogy minden negyedik ember Magyarországon rákban hal meg?

A rák Magyarországon

 

Ennél többen csak a keringési rendszert érintő dolgok miatt… ennek számos oka van, és tuti nem fogok titkos receptet adni itt az örök élet elixírjét illetően :) De azt láttam a saját szememmel, hogy egy étkezési búza, mire learatják, milyen mennyiségű vegyszert kap. Mert ugye egy kétszáz hektáros táblában elég, ha egy fél hektárnyi megbetegszik, mondjuk fuzáriummal, és az ugye az emberre nézve is toxikus. Takarmánynak esetleg még elmegy, de azt sokkal olcsóbban lehet eladni. Esetleg még annak sem, az pedig nagy bukta egy mezőgazdasági cégnek. Hát, inkább elköltenek milliókat a vegyszerre. És micsoda vegyszerre! Legtutibb felszívódó. Permetezik hát a korai lombot, aztán a kései lombot, aztán a kalászt kétszer, minden alkalommal 5-8-10 vegyszeres tank kombinációban. Mire a kombájn odaér… lesz benne anyag. Csökkentet beltartalommal.

Szóval ha valaki azt hiszi, hogy ő attól él egészségesen, hogy sok zöldséget/gyümölcsöt fogyaszt, amit a boltban vett…mindenki vonja meg maga a konklúziót. De a szép, látványosan szép zöldségnek ára van, mégpedig olyan ára, amit én nem akarok megfizetni, és azt sem szeretném, hogy a családom fizessen meg. Alacsonyabb kihozatallal, kevésbé látványos külsővel, de garantáltan jobb ízzel és beltartalommal én kiegyezek.

 Idézek pár cikket, és hogy senki ne érezze a problémát távolinak, ami nem érinti őt, ezért a paradicsommal kapcsolatban. Érdemes elolvasni, nagyon jól rávilágít, hogy mi az, amit nem tudunk megvenni. És nem csak azért, mert nincs rá pénzünk, hanem azért is, mert jóval magasabb minőségű árut egyszerűen nem árulnak. Hiába no, kis hazánk nagyon ár érzékeny piac.

Régen és most, avagy rezisztens paradicsom íz nélkül.

Mitől jó a paradicsom - régen és most

Magáért beszél a cím :)

A rossz paradicsom rossz

Az előző kicsit tudományosabban.

Szép de rossz

És itt van még egy példa, hogyan is próbálják gyorsítani a termelést. Nem, szerintem jobb minőségű nem lesz, csak hamarabb. És az ugye a profitban majd jelentkezik. (meg a mi egészségünkben is)

CO2_uveghazban(PDF!)

 

Mindezek után van egy rossz hírem is azoknak, akiknek felcsillant a szeme. Megtermelni a saját kertünkben nem olcsóbb. A bolti gagyinál biztosan nem. Persze ez az összehasonlítás eléggé torz, mert a bolti sz*r az a trabant szintje, amit én termelek az meg a merci. Szóval kár számolni, én megtettem, a bolti gagyit nem lehet lenyomni árban. Minőségben annál inkább. Ezt azért is írom (itt is és máshol is fogom), hogy mindenki hagyjon engem a tuskós íztelen sz*r árával, nem érdekel. Biztosan ott a legolcsóbb, hogy hol a legrosszabb a minőség azt nem tudom. Aki azt akarja enni, egye.

Ez a téma arról szól, hogy lehet olyan minőségű zöldséget, gyümölcsöt termelni, hogy az egészséges étkezés ne szenvedés, hanem élvezet legyen.

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldsegextra.blog.hu/api/trackback/id/tr238368648

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása