A zöldségtáplálás blogja - az egészségért és ízért

Zöldség-EXTRA

Zöldség-EXTRA

Növények, tápanyagok, tápoldatok, műtrágyák: fogalmak, kifejezések

2016. február 20. - CsendPenge

Visszaolvasgatva az eddigi bejegyzéseket, azt vettem észre, hogy bármennyire is igyekeztem magyarul és érthetően fogalmazni, mégis számos esetben szakkifejezéseket használok. Ez jellemző más oldalakra is, gazdaboltok webshop-jára, cikkekre, fórumbejegyzésekre. Ez elkerülhetetlen, hiszen minden szakmának megvannak a maga szakszavai, kifejezései, és ezek egy jelentős részét nem lehet magyarítani, hétköznapibbá-érthetőbbé tenni. Ezért gondoltam, hogy legalább azokat a kifejezéseket, amiket én használok itt, esetleg néhány egyéb fogalommal együtt gyűjtő jelleggel leírom egy bejegyzésben. Nem szakszótárt kívánok létrehozni, csak érthetőbbé tenni néhány dolgot, no meg szükség esetén legyen mire hivatkozni :)

http://zoldsegextra.blog.hu/2016/02/24/fogalomtar_987 

Először is a legfontosabb: hogyan lehet egyszerűen keresni.

Alapvetően három böngészőt használ a többség: Firefox (FF), Internet Explorer (IE) és Google Chrome(GC). A nevek mögött az általánosan használt rövidítés, így szoktak hivatkozni rá sok esetben, én is így fogok a továbbiakban.

Mindegyik felsorolt böngészőben van egy oldalon belüli keresési opció: a CTRL+F. Erre a billentyű kombinációra valahol (felsorolom hol) megjelenik egy beviteli mező, és minden billentyű lenyomásra keres az oldalon, feltéve persze ha a fókusz/aktív pont a weboldal maga. (általában az, ha esetleg nem jelenne meg, akkor bele kell kattintani az oldalban olyan helyre persze ahol nincs link)

Alábbiakban felsorolom, hogy nekem hol jelenik meg. Mindegyik böngészőben működik ez a billentyű kombináció, esetleg különböző verzióknál különböző helyen jelenik meg. Félreértések elkerülése végett odaírom a programverziókat is, amiben én megnéztem.

FF (44.0.2- 85.0 64 bites) esetén: bal alsó sarok

IE (11.0.9600.18124) esetén: bal felső sarok, címsor alatt (ahova beírjuk, hogy melyik weboldalt akarjuk megnézni, jelen esetben ez a http://zoldsegextra.blog.hu )

GC (48.0.2564.109 m (64-bit) - 88.0.4324.104 (64 bites))esetén: jobb felső sarokban.

Még egyszer: CTRL+F aztán írhatjuk, hogy mit keresünk. Ha kipirosodik a kereső mező, akkor nincs az oldalon olyan kifejezés.

 FONTOS:

1. Ha nem én írom az adott kifejezés definícióját (hogy mit jelent), akkor dőlt betű, és forrás megjelölés, VAGY link, ebben az esetben nem lesz odaírva semmi, kattintásra új lapon/ablakban nyílik meg a link.

 -----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

alginit : [Alginit alapítvány- alginit ismertető] ; [google keresés] ; [Alginit alapítvány] ; [Alginit Kitermelő és Értékesítő KFT.]

----------

alternancia: (lásd link - google keresés) rendszertelen virágképzés, ill. rendszertelen terméshozásként is szokták meghatározni, a lényege ugyan az, vagyis az egyik évben rogyásig van a fa, esetleg össze is szakad a sok gyümölcs súlya alatt, de a minőség gyenge, íztelen, apró a termés, míg a másik évben alig van rajta valami. Bálint gazda írt róla egy remek cikket.

----------

antagonizmus: a pontos kifejezés az ion ~, általában tápanyag~ kifejezéssel találkozhatunk . Bizonyos tápelemek magas koncentrációja a talajban csökkenti/gátolja másik, alacsonyabb koncentrációban jelenlévő tápanyag felvételét. Tehát hiába van jelen egy tápanyag, mégis relatív tápanyag hiány következik be a növényben. Kifejezetten a nehezen felderíthető hiányok közé tartozik, mert a szükséges tápelem kijuttatása megtörtént, vagy jelen van a termesztőközegben, ám a termesztett kultúra általi hasznosítása nem történik meg.

----------

edamon (wiki)

----------

EDDHSA: egyedülálló mikroelem bevitelt elősegítő formula a szerves kelátképző molekula. Aminosav formulája révén a hagyományos kelátképzőkhöz képest a mikroelemeket a növény számára legkönnyebben felvehető formába hozza. Számos növényi kísérlet igazolta a hatékonyságot. Nem rendelkezik az EDTA hátrányával.

----------

EDTA kelátképző: wiki ;

----------

hamu: [faanyag kémia] ; [fahamu (1934-es cikk!)] ; [Fahamu mezőgazdaságban (doktori értekezés)(PDF)] ; [Kertészkedés hamuval] ; [Nem a szemétre való!]

----------

hőoptimum: általános kifejezés, többrétű jelentéssel. Általában egy adott növényfaj kifejlett stádiumában azt a hőmérsékletet jelenti, amelyen a növény fejlődése, növekedése maximális. A főbb fenológiai stádiumoknak megfelelően megkülönböztetünk csírázási ~ot, szikleveles ~ot, illetve (növekedési) ~ot.

A linken a "Zöldségtermesztők kézikönyve" tankönyvben a "A hőmérséklet szerepe" fejezet. Jó alapos! :)

----------

jarovizáció, jarovizációs hőmérséklet : lásd vernalizáció

----------

kelát: [wiki(tudományos)] ; [kelátok (mezőgazdaságban)] ; [Növényélettan (tankönyvtár)] ;

----------

kémhatás, PH : wiki ; sulinet

Egy dimenzió (mértékegység) nélküli kémiai mennyiség (viszonyszám), mely egy adott oldat kémhatását (savasságát vagy lúgosságát) jellemzi.

----------

paraméter:megismételhetően mérhető tulajdonság; tulajdonság; mért adat; valaminek a tulajdonsága

----------

termőközeg, termesztőközeg : bármi, amiben növényt tudunk nevelni. Alapvetően a földet/talajt értjük alatta, de mesterséges földkeverékek is ide sorolhatóak.

----------

trágya (wiki)

----------

Vegetációs időszak: két definíciót találtam. Az egyszerűbb egy lexikális definíció, a másik a tankönyvtárban egy korrektebb, hosszabb kifejtés. Tömören azt lehet mondani, hogy egy növény életében az az időszak, amikor aktív állapotban van az adott növény, tehát hajtásokat hoz, nő, működik, terem valamit (magot, gyümölcsöt, stb). Ezért is szoktunk megkülönböztetni évelő és egy éves növényeket. Több paramétertől is függ, hogy mikor aktív egy növény, általában a hőmérséklet az egyik meghatározó tényező.

Az egy éves növények kikelnek, hajtanak (vegetatív részek), termést hoznak (generatív részek), majd az adott évben el is pusztulnak, életműködésük megszűnik.

Az évelő növényeknél az aktív, nyugalmi, mély nyugalmi időszakok ciklikusan váltják egymást.

----------

Vernalizáció, vernalizációs hőmérséklet: Egy jó wiki oldal ezzel kapcsolatban.

Vagy bő lére eresztve: "Jelentős szerepe van a hőmérsékletnek egyes zöldségfajok fejlődési szakaszainak kiváltásában, a vernalizációvagy jarovizáció folyamatában, amikor meghatározott időtartamú alacsony hőmérséklet szükséges a generatív szervek kifejlődéséhez, a magszárképződéshez (pl. káposztafélék, gyökérzöldségfélék). Más fajokban (pl. retek, fejes saláta, spenót) a magas hőmérséklet váltja ki a magszár képződését. A hőmérsékletnek a fejlődési szakaszra gyakorolt hatása függ a nappal hosszúságától is. Vannak olyan fajok, amelyek csírázó mag állapotban, mások palánta állapotukban esnek át a vernalizáción. A vernalizációs folyamatok ellenkező hőmérsékleti kezeléssel megállíthatók, illetve egy bizonyos határig vissza is fordíthatók." Forrás

A ~ lényege, hogy vannak növényfajták, amelyeknek szükséges egy kiemelt hőmérsékleti pont elérése kívánt hatások céljából pl.: karfiol ~ nélkül nem fejleszt rózsát, vagyis nem fejesedik be. És ugye nem a levelét esszük.

----------

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldsegextra.blog.hu/api/trackback/id/tr368390386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása