A zöldségtáplálás blogja - az egészségért és ízért

Zöldség-EXTRA

Zöldség-EXTRA

Mikrobiológiai termésnövelő termékek v1_2016.02.25.

2016. február 11. - CsendPenge

kwizda1.jpgA napokban a kezembe került egy szóróanyaga a Kwizda Agro-nak, a Mikrobiológiai termésnövelő termékek című. Érdekes lehetőséget láttam meg ezekben a termékekben, ahogy a jelszavuk is mondja: "A természet erejével". Bár még nem próbáltam, így nincs is gyakorlati tapasztalatom, és félig a növényvédelem témakörébe tartozik, mégis írok egy posztot róluk, mert a készítményekben rejlő lehetőségek, illetve a biológiai, természetbarát megoldások több figyelmet érdemelnek. Szerintem.

-v1: Trifender-Force elírás javítva.

Alapvetően mikrobiológiai hatóanyagú talajfertőtlenítő szerekről van szó, gyakorlatilag ez antagonista gombafajokat jelent, amelyek a talajból és talajban fertőző más, mezőgazdasági szempontból kártékony gombafélék (pl.: Fusarium, Phytophtora, Verticillium, Risoctonia, fehérpenész) és talajlakó vagy ott  károsító rovar (fonálféreg, drótféreg, pajor, stb) szaporodását és életkörülményeit jelentősen lerontja, illetve az adott hasznos kultúra gyökere számára javítja a talajállapotot. 4 termékről van szó, a  Kwizda oldalán a "Bio szerek" szekcióban találhatóak. A termékek leírását részben átvettem a Kwizda Agro-tól, ezért azt dőlt betűs, idézet jellegű módon írom le, hátha valaki kedvet kap kipróbálni az infó láttán.

Trifender  WP A talajtestőr. A tápanyagokért jó versengési képességgel rendelkező Trichoderma gombanemzetségbe tartozó Trichoderma asperellum a természetben is fellelhető antagonista gomba. Az antagonista (lenyomja a másik gombát :D) képesség alapja többek között az, hogy a Trichoderma nemzetségbe tartozó gombafajok képesek más gombák sejtfalát felismerni, feloldani, illetve a fonalait így táplálékként felhasználni.  "A talajból fertőző kórokozó gombák (pl. Sclerotinia, Pythium, Fusarium, Phytophthora) közvetlen parazitálásával aTrichoderma asperellum elősegíti a gyökérzet egészséges fejlődését, így növelve a termést." Biotermesztésben minősítetten használható! Hatása előáztatva akár órák alatt kifejtődik, aztán 1-1.5 hónapon keresztül tart. Ha valaki kíváncsi a részletekre akkor itt egy cikk: Zöld segítség a növénytermesztésben(PDF!).

 

Öko-ni WP A talajspecialista. A Fehérpenészre (szklerotiniás rothadás, Sclerotinia sclerotiorum) megoldás természetes úton. "A termék a Coniothyrium minitans hiperparazita gomba spóráit és micéliumait tartalmazza, amely a talajban lévő szkleróciumokkal táplálkozik." Bár ez így nem mond sokat, a fehérpenész nem csak a szántóföldön "arathat", hanem a zöldségfélék között is, mind a földön vegetációban, mind pedig a tárolás során. A megbetegedést okozó gombafaj(ok) fertőző képletei a több éves hajtatás, termelés során felhalmozódhatnak a talajban, egyik évről a másikra rendszeres védekezésre és veszteségek eltűrésére kényszerítve bárkit. Ezt a problémát "kezeli" ez a készítmény, méghozzá a probléma "gyökerénél". Ha valakinek kétsége van afelől, hogy mit is érinthet (leggyakrabban repcével és napraforgóval kapcsolatban említik a mezőgazdasági szakforrások) akkor olvassa el a fenti linken a "felhasználás" lapon az infókat. Biotermesztésben minősítetten használható! Hatását lassan fejti ki (1-2 hónap után), de akár 1 évig és védelmet nyújt utána.

Öko-ni WP ára 100g/4078 Ft, 1-2 kg/hektár adagolás 1000 m2-re 100-200g / 4078-8156 Ft

 

Artis WP A talajterminátor :)  Termésnövelő mikrobiológiai készítmény. A Kwizda oldalán csak annyit írnak, hogy:"A termék az Arthrobothrys oligospóra hiperparazita gomba spóráit és micéliumait tartalmazza, amely a talajban lakó kártevők számára teremt kedvezőtlen feltételeket."

Ellenben az Agroinform már bőbeszédűbb az alább belinkelt cikkben(ahol a többi készítményről is írnak): "Ez a gombafaj a rovarok számára olyan életkörülményeket alakít ki a talajban, hogy mind a szaporodásuk, mind a károkozásuk a kezelést követően rövid időn belül megszűnik. Ilyen hatása van pl. a fonálféreg, a drótféreg, a pajor, a tripszlárva, valamint számos más talajban élő vagy ott károsító rovar esetében is, ugyanakkor a gilisztákra, és a melegvérűekre semmilyen negatív hatása nincs." Forrás: Agroinform.com.

A Force alternatívája ez a készítmény, annyiban jobb talán (azon kívül, hogy nem vegyszer) hogy szemben a teflutrin (Force hatóanyaga) ez elpusztítja a fonálférgeket is, és hosszabb a hatástartama. Sajnos pontos adatokat nem tudok mondani, az Artis-ra 1-1.5 hónapot mondanak, a Force-ra nem találtam infót a hatástartamot illetően, de szerintem kevesebb. Az viszont feltétlenül előnye, hogy elég sekélyen bedolgozni, szemben a Force 10-15 centis kívánalmával. Biotermesztésben minősítetten használható!

Ár tekintetében hasonló, kb annyira jön ki mint a Force, de szerintem hatástartamra jobb, ráadásul nem is egy "gyenge méreg", mint a konkurense. Nem túrtam végig a fél netet, gazdabolt-os árakat vettem alapul.

Artis WP árak 20g/1190 Ft, 100g/4091 Ft, 1.5-3 kg/hektár, 1000 m2-re 150-300 g / 4091- 6471(7661) Ft

Force 1.5g ára 0,5 kg/2023 Ft, 7-10 kg/hektár (sorkezelés esetén!), 1000 m2-re 700-1000 g / 4046 Ft

A sorkezelés miatt nem egyértelmű, mert ha nagyon fertőzött a terület, akkor nem elég a minimum adag, de a sorkezelés sem...

 

Bora WP a talaj házőrzője. "Termésnövelő mikrobiológiai készítmény A termék a Beauveria bassiana hiperparazita gomba spóráit és micéliumait tartalmazza, amely kedvezőtlen feltételeket teremt a talajban károsító rovarok lárvái számára." Röviden és egyszerűen: ez egy rovarpatogén parazita gomba, ami megfertőzi és "megeszi" a károsító rovarokat. (tehát EZ megeszi AZT, ami megeszi AZT amit mi eszünk meg :D)

Ígéretesnek tűnik, állítólag (korrekt forrás nem erősítette meg) burgonyabogár gyérítésére is alkalmas. Ami normálisabb forrást találtam a hatékonyságával kapcsolatban, az cseresznyelégy ellen volt. Ami sokkal jobb minőségű infó forrás, az inkább a gyümölcsösökre(PDF!) vonatkozik, de korrekt leírás. Hatástartamát illetően néhány héttől kezdve 1-2 hónap kell, hogy felépüljön a talajban, aztán akár több, mint 1 évig hathat. Gondolom felszínen, levélen már nem olyan sokáig.

Bár ezen az oldalon egy másik készítményről írnak, de a hatóanyag ugyan az, ezért belinkelem. A legfőbb oka a megemlítésnek az, hogy leírják, milyen körülmények szükségesek a gomba sikeres "működéséhez", ami hasznos infó, hiszen nem egy sima vegyszerről van szó, ami bizonyos élettani folyamatok zavarásával, gátlásával fejti ki hatását. Biotermesztésben minősítetten használható!

Bora WP ár 100g/1800 Ft, 1.5-3 kg/ hektár, 1000 m2-re 200-300g / 3600-5400 Ft

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldsegextra.blog.hu/api/trackback/id/tr848379886

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása