A zöldségtáplálás blogja - az egészségért és ízért

Zöldség-EXTRA

Zöldség-EXTRA

Szűz föld feltörése - gyakorlati javaslatok

2016. február 12. - CsendPenge

Közeleg a tavasz, közeleg a mezőgazdasági/kertészeti "év" kezdete. Vannak, akik most veszik használatba a földjüket, és ez a bejegyzés pontosan nekik szól, hogy megfelelő állapotba tudják hozni a rendelkezésükre álló termőközeget. Problémák, megoldások, táplálási receptek, kizárólag tápoldatozási szemszögből.

A tavasz nem csak a növényeknek tavasz, most kezd élni a talaj is, és az edafon. Egy területen lehet és érdemes is ősszel szántatni, de a téli hideg időszakban a talaj a málláson kívül nem sok mindent csinál tavaszig. Amikor jön a meleg, felmelegszik a föld, akkor kezdődik benne az igazi élet - és ez az a pont, ahol lehet és érdemes is beavatkoznunk, hogy a termőközegünket jobb minőségűvé tegyük. Azoknak, akik most vesznek használatba egy frissen feltört földet, nos nekik egyenesen kötelező, legalábbis ha nem szeretnék minden hátrányát megtapasztalni, ami egy szűz föld használatba vételével jár(hat). "A kezdetek és alapok" bejegyzésben leírtam, én hogy jártam, amikor tapasztalatlanul nekikezdtem ennek a feladatnak. Ez is egy megoldás (volt), de van annál jobb is: előre gondolni. Mielőtt belekezdenék a témába - kifejezetten gyakorlati jellegű tanácsokkal - álljon itt egy idézet, amit minden földet művelő embernek ajánlok, különösen azoknak, akik most kezdik ezt. Mottónak és szellemiségnek is jó.

A fenntartható mezőgazdasági földhasználat olyan igénybevétel „ahol a talajnak mint erőforrásnak használata sem a talajra magára, sem a környezet egyéb rendszereire nézve semmilyen, ésszerű feltételek mellett helyreállíthatatlan, negatív befolyást nem gyakorol”.

Forrás: (Tankönyvtár) Földművelés és földhasználat , Földhasználati rendszerek fejezet

-----------------------------------------------------ELMÉLETI_KITÉRŐ---------------------------------------------------------------------------

Rossz szokásomhoz híven :) teszek egy kis elméleti kitérőt a gyakorlati téma előtt, hátha érdekel valakit. Ha valakit nem érdekel, csak a konkrét gyakorlati javaslatok érdekelnek, nyugodtan ugorjon a kitérő vége jelöléshez, a kijuttatott trágya/műtrágya/tápoldat működni fog akkor is.

Az első oldal, amit szeretnék az érdeklődök figyelmébe ajánlani a Természetőrző gazdálkodás a Biokontroll Hungária webhelyén. Az igazán lényeges(ebb) rész kicsit lejjebb kezdődik "A mikroorganizmusok mezőgazdasági jelentősége" című bekezdésben.

A másik, amit találtam a "Talajélet-Talajbiológia(PDF!)" című írás. Infó dús, érdekes/érdemes elolvasásra.

A tankönyvtárban fellelhető "Agro-ökológia" című könyv "Talajélet" című fejezete inkább azoknak ajánlható, akik a bio gazdálkodás irányába szeretnének elmozdulni. Nekik ajánlom a korábbi "Mikrobiológiai termésnövelő termékek" bejegyzésemet is.

-----------------------------------------------------KITÉRŐ_VÉGE---------------------------------------------------------------------------

Vágjunk bele a lényegbe!

Az alap a nitrogén hatóanyagú műtrágya, ami a növényi maradványokat (gyökér, szár, lomb, istálló trágya stb) lebomlásában, átalakulásában kap szerepet, ugyanis a bontó baktériumok/gombák lekötik a talaj nitrogéntartalmának egy részét. Szűz, feltört föld esetén pedig bőven van/lehet olyan jelentős mennyiségű a beforgatott növényi maradvány, hogy problémát okozhasson ez a nitrogén elvonás, ne feledjük, milyen fontos tápanyag a nitrogén a növények számára.

Vannak olyan források, amelyek az őszi kijuttatást javasolják, mások pedig a tavaszit. Én ez utóbbira szavaznék, mert télen úgysem csinál sok mindent a talaj élővilága (edamon), viszont jelentősebb mennyiségű csapadék lemoshatja a kijuttatott hatóanyagot, és akkor csak tippelhetjük, hogy miért nem nőnek a növényeink.

Az egyik legfontosabb paraméter a nitrogén műtrágyával (közismert és emlegetett nevén a pétisóval) kapcsolatban az, hogy az adott terméknek mekkora a hatóanyag, vagyis nitrogén tartalma. Elég széles határok között változhat, mindenképpen figyeljünk oda erre, hiszen az adagolás sem ugyan az! Töményebből kevesebb kell, de könnyeben csúszhatunk bele az egyenlőtlen hatóanyag kijuttatásba, ami meg sok kellemetlen következménnyel járhat. Inkább egy közepes, és abból nem sokkal többet, mint a minimum mennyiség környékén érdemes kijuttatni. Van belőle sokféle, van olyan, ami csak nitrogént tartalmaz, és van olyan is, ami egy vagy több mikro tápelemet is.

Egy rövid lista ezt illetően példaként:

Kertészek áruháza alap- és fejtrágyák

Gazdabolt szilárd műtrágyák

Még egyszer: nem írok adagot, mindig az adott (töménységű) termék javaslatát kell figyelembe venni, a javasolt határ közül pedig a minimumot.

Szót kell ejtenem az NPK műtrágyákról is. Ezeknél a termékeknél kettő/három makro tápanyag benne van, tehát tartalmaz nitrogént, káliumot, és foszfort is(vagy ezekből kettőt), és természetesen van olyan termék is, ami az említett elemeken túl egy vagy több mikro tápelemet is tartalmaz(hat). Elég sokat szoktak variálni a kijuttatásokkal, hatóanyagokkal, mert nem mindegy az sem, mikor mi kerül kijuttatása. Pl. a nitrogén könnyen lemosódik, és a nitrátos víz meg nem olyan jó dolog. Ezért nem jó kijuttatni a nitrogént ősszel, viszont a foszfor és kálium feltáródása(növény számára felvehetővé válása) meg több hónapot is igénybe vehet, és az sem jó, ha augusztusban vesz lendületet a kert. Ezért nem javaslom tavasszal NPK műtrágya használatát. Ősszel PK kijuttatás(itt egy példa ilyen termékre), tavasszal meg N. Ráadásul árban van ám szórás rendesen! A legolcsóbb talán az, hogy csak pétisót juttatunk ki.

+1 lehetőség: A nitrogén hatóanyagot nem csak szilárd műtrágyában tudjuk kijuttatni, van ilyen oldat műtrágya is.

Fitohorm Turbo Nitrogén

Egy jó megoldás lehet ez, van benne kén és magnézium is. Érdekes, hogy ezt a terméket kizárólag a szántóföldi csoportosítású termékek közé sorolta a Fitohorm, ettől persze használjuk nyugodtan.

Hivatalos javasolt mennyiség: 10-15 l/ha-> 100-150 ml/100 m2

Én javaslatom:60-80 ml/ 100 m2. Ez kevesebb, mint a gyári adat. Miért? Majd mindenhez van egy kis nitrogén, szóval amikor a legtöményebb termékről van szó, (kivételesen) mértékletességre intenék mindenkit, nem jó ha elnyúlik minden (és ettől eldől - eltörik), illetve az sem, ha nitrogén antagonizmus lép fel.

Fitohorm 14 Nitrogén

Köztes megoldás, csak és kizárólag nitrogén tartalmaz, tehát névlegesen sem tudjuk megspórolni a magnézium-kén párost.

Hivatalos javasolt mennyiség: 5-10 l/ha-> 50-100 ml/100 m2.

Én javaslatom: megegyezik a hivatalos javaslattal.

Nem olyan tömény, mint a Turbo változat, de ebben is van anyag rendesen.

 

Tehát van kint a földön/földben egy kis nitrogén hatóanyag. Lássuk a következő lépést!

Három receptet adok meg, tetszőlegesen lehet választani, de érdemes először tájékozódni, hogy melyik mennyibe kerül a környéken fellelhető gazdaboltokban.

1. Fitohorm Komplex Plusz alapú megoldás.

Kedvencem ez a termék, ár/érték arányban kifejezetten jó. Tartalmaz a makroelemeken túl ként, vasat, mangánt, rezet, cinket, bórt és molibdént. Pontos részletekért katt a linkre fentebb.

Amit nem tartalmaz: kalcium és magnézium. Év eleji kezdő tápoldatozásnál mindenképpen azt javaslom, hogy tegyünk bele kalciumot és magnéziumot is ha pénztárcánk megengedi!

Dózis:

- Fitohorm Komplex Plusz: eredeti javasolt adagolása zöldségek esetében 10-20 g/10 liter víz, illetve 5 kg/hektár. Én lombtrágyázásnál is simán beleteszek 30-40 grammot 10 liter permetlébe. Talajnál, év eleji feltöltésre a megadott értéket átszámolva 100m2-re 50 gramm, én a dupláját javaslom: 100g/100m2.

Ha teszünk bele magnéziumot is és kalciumot:

Fitohorm Turbo Magnézium

Hivatalos javasolt mennyiség: 2-3 l/ha-> 20-30 ml/100 m2

Én javaslatom: 50-60 ml/100 m2

Fitohorm 40 Ca nitrogénmentes

Hivatalos javasolt mennyiség: 5-7 l/ha-> 50-70 ml/100 m2

Én javaslatom: megegyezik a hivatalos javaslattal.

2. Fitohorm Makrosol alapú megoldás

Ez is egy jó termék, általános mindenre jó jellegű tápoldata a Fitohormnak. Nem túl tömény, kb. mint a Wuxal Super.

Amit nem tartalmaz: kén, magnézium, kalcium. Ha pénztárcánk megengedi tegyünk bele év elején is.

Dózis:

- Fitohorm Makrosol

Hivatalos javasolt mennyiség: 4-5 l/ha-> 40-50 ml/100 m2

Én javaslatom: 300 ml/100 m2 Ugye ez annyira nem túl tömény...

Ha teszünk bele magnéziumot és kalciumot...

-Fitohorm 24 Magnézium (tartalmaz ként is)

Hivatalosan javasolt mennyiség: 5-10 l/ha-> 50-100 ml/100 m2

Én javaslatom: 75-100 ml/100 m2

-Fitohorm 40 Ca nitrogénmentes

Hivatalos javasolt mennyiség: 5-7 l/ha-> 50-70 ml/100 m2

Én javaslatom: megegyezik a hivatalos javaslattal.

3. Fitohorm Turbo Makro alapú megoldás

Egy igen jó termék, a teljes makro tápelem sort tartalmazza, azonban annyiban jobb egy NPK műtrágyánál, hogy ez tartalmaz kelátképzőt, és a folyékony hatóanyagot könnyebb kimérni, és egyenletesen kijuttatni. Nem tartalmaz semmilyen mikro tápelemet, és kiegyenlítetten van benne a három tápelem, szóval jó alap számos specifikus, célirányos megoldás esetén.

Szükséges kiegészíteni a jelenlegi esetben mikro tápelemekkel,ennek az "eszköze" a MikroMax lesz.

Dózis:

- Turbo Makro

Hivatalosan javasolt mennyiség: talajkezelésre két mennyiséget is megadnak, ezek: 2-3 l/ha-> 20-30 ml/100 m2, illetve 100 ml/100 m2.

Én javaslatom:  130-150 ml/100 m2.

- Fitohorm MikroMax

A klasszikus mikro tápelem sort tartalmazza igen magas koncentrációban. Nincs benne kén, magnézium, kalcium, ezekből kiegészítésre szorul, jelen esetben legalábbis.

Hivatalosan javasolt mennyiség: itt is több mennyiség is meg van adva. Zöldségfélékhez hivatalosan (és csak az 1 literes kiszerelésen :D) csak talajkezelésre javasolják. 2-3 l/ha -> 20-30 ml/100 m2 illetve 3-5 ml/ m2-> 300-500ml/ 100 m2. Azért ez elég szép szórás...

Én javaslatom: ez egy viszonylag drága és igen tömény termék. (egy árat találtam a neten hirtelen 1428 Ft/l) szerintem elég 100 ml/100 m2.

-Fitohorm 24 Magnézium (tartalmaz ként is)

Hivatalosan javasolt mennyiség: 5-10 l/ha-> 50-100 ml/100 m2

Én javaslatom: 75-100 ml/100 m2

-Fitohorm 40 Ca nitrogénmentes

Hivatalos javasolt mennyiség: 5-7 l/ha-> 50-70 ml/100 m2

Én javaslatom: megegyezik a hivatalos javaslattal.

 

Záró szóként annyit, hogyha anyagi lehetőségünk megengedi, megtehetjük akár kétszer is a javasolt feltöltést, bár akkor ügyeljünk rá, hogy viszonylag pontosan mérjünk.

Ha valakinek az anyagi lehetőségei szűkösebbek, akkor a legelső, Komplex Plusz alapú megoldást javaslom. 1 kiló KP, 1-1 liter magnézium és kalcium, ha kisebb dózisban is, de elég sok mindenre elég, persze a terület méretétől függ.

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldsegextra.blog.hu/api/trackback/id/tr538383672

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása