A zöldségtáplálás blogja - az egészségért és ízért

Zöldség-EXTRA

Zöldség-EXTRA

Tavaszi tápanyagfeltöltés v5_2016.02.19.

2016. február 16. - CsendPenge

Tavasszal, a mezőgazdasági év kezdetekor olyan lehetőségük van a kertészeknek, amely aztán később, a vegetációs időszak alatt nem. Most lehet célzatosan és kifejezetten homogén eloszlással tápanyagot juttatni a földbe.

-v1:Bejegyzés végén letölthető xls formátumban a Fitohorm termékek összesített táblázata. Kb. 90%-a benne van.

-v2: Változtattam az excel tábla formázásán, elméletileg most elfér az egész 1 oldalon, ha valaki ki szeretné nyomtatni.

-v3: excel táblázat frissítve és linkekkel feltöltve. Van néhány termék, ami kiment a forgalmazásból.

-v4: a termékek táblázatban elírás javítva

-v5: a termékek táblázatban az egyik termék paraméterei a weboldalhoz igazítva, illetve a file név javítva :)

Természetesen az év folyamán is van lehetőségünk tápanyagokat juttatni a talajba, de akkor a mélyebb rétegeket csak az öntözővízzel (vagy csapadékkal, de az nagyon bizonytalan) való bemosatással lehet elérni. Ennek hátránya is van (már ha annak nevezzük, hogy etetjük a növényeinket) : a különböző tápanyagok mozgási sebessége a talajban nem azonos. Oldat esetén persze nincs akkora különbség, mintha három (vagy több) tápelem külön hordozóanyaggal van kijuttatva, de még az oldatokban sem marad örökké együtt a tápanyag. A mélyebb rétegekbe való leszivárgás során előbb-utóbb "szétválnak" a tápelemek. Sajnos az oldatokban lévő tápelemek transzferével kapcsolatban nincs gyakorlatilag semmilyen infóm, amit leírok, az kifejezetten a véleményem.

Ráadásként még két előnyt lehet említeni a tavaszi kijuttatás mellett: az egyik a homogén, egyenletes eloszlása a tápanyagoknak. Kipermetezzük a földre, aztán megrotáljuk, beleforgatjuk a tápanyagot, esetleg újra megcsináljuk ezt a kört egyszer vagy többször. Ha nem vagyunk biztosak, hogy a földön haladva el tudjuk osztani kézzel/szemmel a tápanyagot, akkor könnyen kisebb részekre oszthatjuk az egészet, az oldatot kimérni igen könnyű kicsiben is, számos pontos lehetőség áll rendelkezésünkre. (pl. fecskendő)

Bár a pontos kémiáját nem ismerem ezeknek az oldatoknak, és az átalakulásuknak, de a korábbi kijuttatás is jó lehet, a talajba beforgatott tápanyagok átalakulása, esetleges kötődése a humuszhoz, kolloidhoz előnyös lehet.

Nézzük a gyakorlati megoldásokat! Először is ajánlom a korábbi bejegyzést, amit írtam a témával kapcsolatban: Szűz föld feltörése - gyakorlati javaslatok. Tény, hogy itt nem egy korábban nem művelt területről van szó, tehát ne is vegye át senki az ott leírtakat egy az egyben. Ha ugyanis már művelés alatt áll egy terület, sok mindent másképp kell tenni, legalábbis tápoldatozási szemszögből. Az egyik, hogy sokkal alacsonyabb nitrogén szinttel kell számolni. Itt nincs jelentősebb növényi maradvány beforgatva a talajba, ezért nem kell erre a célra nitrogén tápanyagot számolnunk, kivéve persze ha zöldtrágyázást csináltunk (vagy valamiért nagyobb mennyiségű növényi maradványt forgattunk a földbe). A többi része a recepteknek viszont átvehető, 1-2 (max 3) alkalommal nyugodtan ki lehet juttatni azokat a tápanyag mennyiségeket.

Persze ez az információ nem ér meg egy ilyen hosszú bejegyzést, gondolhatja az, aki idáig elolvasta azt, amit írtam :) A lényeg itt következik, avagy a plusz 1 "recept".

Fő célként azt vettem alapul, hogy igen alacsony nitrogénszinttel is akarhatunk dolgozni, hogy majd fejtrágyaként vagy lombtrágyaként juttassuk ki a nagyobb nitrogén mennyiséget, illetve hogy egy skálázhatóbb arányú oldatot szeretnénk, ahol nem mozog együtt az NPK arány.

Fitohorm Turbo Magnézium. A keserűsó kivételével a legmagasabb magnézium tartalmú termék, a legmagasabb foszfor szinttel, (még a Turbo Foszforban sincs ennyi) és egy kevés nitrogénnel. (FRISSÍTÉS: a keserűsó termék azóta megszűnt)

Hivatalosan javasolt mennyiség: 2-3 l/ha-> 20-30 ml / 100 m2, illetve beöntözésnél a 20 ml / 10 l víz javaslat van.

Én javaslatom: 60-80 ml / 100 m2 általánosan, de érdemes tervezni, hogy mit hova szeretnénk, és a foszfor igényesebb kultúrák alá többet, máshova esetleg kevesebbet kijuttatni.

Fitohorm Turbo Kálium. Másik érdekesség ez az oldat, csak a Komplex Plusz AGRO-ban van ilyen sok kálium, de hát végül is Turbo :) Kálium. A másik, ami nagyon sok van benne, a kén. Csak a Turbo Kénben van több, mint ebben. És persze az "elmaradhatatlan" csöpp kis nitrogén.

Hivatalosan javasolt mennyiség: ez biztosan valami új irány, én ennél a terméknél először nem találtam terület alapú mennyiséget. Csak annyit, hogy 1%-os töménység. A másik, ami érdekes (vagy elírás), a lombkezelés (100 ml / 10 l) és beöntözés (20 ml / 10 l) mennyiségének aránya. Mindig a talajra kijuttatandó szokott a magasabb lenni. No, mind1.

Én javaslatom: 60-80 ml / 100 m2 mehet ebből is. Talajra 1-2 alkalommal, lombra 7-10 naponta.

Ezen a ponton tartunk ott, hogy van egy nagy adag foszfor, nagy adag kálium, kicsit még nagyobb kén, és igen kevés nitrogén. NPK arányok(%): 8-35-36 / 1:4.3:4.5 arány. magnézium 10 %, kén 57 %. (ezt kicsit sokallom) A kalcium ezen a ponton kihagyhatatlan, de előbb egy másik lehetőség, ha még jobban szeretnénk eltolni az NPK arányokat.

------------------------------------------------------

Fitohorm Turbo Foszfor. Starter-nek, indítónak is szokták mondani ezt az oldatot, a 4-28-26 (1:7:6.5 arány) NPK-val. Nem rossz, de nincs benne semmilyen mikroelem, csak a makro-k. Értelemszerűen vagy ezt, vagy a fenti két oldatot használjuk. Itt viszont kötött az NPK arány.

Hivatalos javaslat: 2-3 l/ha-> 20-30 ml / 100 m2.

Én javaslatom: 60-80 ml / 100 m2.

------------------------------------------------------

Fitohorm 40 Ca nitrogénmentes. Ha eddig alacsonyan tartottuk a nitrogént, akkor maradjon itt is alacsony, nitrogénmentes oldatot használjunk. Vagy ne :) Ki mit szeretne.

Hivatalos javaslat: 5-7 l/ha-> 50-70 ml / 100 m2.

Én javaslatom: megegyezik a hivatalos javaslattal.

Szeretném kihangsúlyozni, hogy a megadott mennyiségektől el lehet térni, ha szükséges. Ha tudjuk, hogy egy kultúrának mire van szüksége, akkor itt a legjobb alkalom, hogy azt megalapozzuk. Ebben a megoldásban az a jó, hogy tetszőlegesen és egyszerűen változtathatjuk egy-egy, és csak egy tápanyag mennyiségét, kifejezetten a makroelemek tekintetében.

Ebben a javaslatban nincs benne a mikroelemek többsége, vagyis a vas, mangán, réz, cink, bór molibdén. Egy nagyon egyszerű és nagyszerű :) oldattal ezt megváltoztathatjuk, ha akarjuk.

Fitohorm Mikromax, mikro elemek újratöltve :)

Hivatalos javaslat: 2-3 l/ha-> 20-30 ml/ 100 m2 (a 3-5 ml/ 10 l víz javaslatot most hagyjuk figyelmen kívül)

Én javaslatom: 50-60 ml/ 100 m2.

Nagyon szeretném kihangsúlyozni, hogy érdemes tájékozódni, hogy amit vetni/ültetni/táplálni kívánunk, az a kultúra 1. mit szeret, milyen tápanyagra van kifejezetten nagy igénye és 2. mit nem szeret, vagyis milyen tápanyagra érzékeny, kényes. Sajnos nem csak ion antagonizmussal tolhatunk ki magunkkal.

Összesítettem egy táblázatban a Fitohorm termékeket, szépen színezve, hogy átláthatóbb legyen. :) Beillesztett táblázat a következő bejegyzésben, a "Növénytáplálás a gyakorlatban" várható, itt most nem.

Fitohorm termékek (XLS!)

 

++1 lehetőség. Ha valakinek van lehetősége többet költeni a kertjére, akkor mindezek mellett vagy helyett tudom javasolni az Amalgerol Prémium terméket. Ára miatt én nem használtam, de nagyon jókat láttam/hallottam a termékkel kapcsolatban, csak ajánlani tudom. Állítólag tök jól feldobja a talajéletet :)

Amalgerol - a gyártó által bő lére eresztett leírás, érdemes elolvasni.

Amalgerol Prémium - gazdaboltban a konkrét termék. Hehe, ez se rövid :D

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldsegextra.blog.hu/api/trackback/id/tr358394720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása