A zöldségtáplálás blogja - az egészségért és ízért

Zöldség-EXTRA

Zöldség-EXTRA

Olcsó megoldások néhány problémára: Unikén v1-2020.01.29.

2016. július 14. - CsendPenge

Gazdaboltban nézelődve akadt meg a szemem az Unikén Kft. termékein. Első sorban persze azért, mert a sok egyszerű, minden dizájnt nélkülöző műtrágyák között kellemes színfolt volt a csomagolása (és az Index fórumban is ajánlották egy-egy termékét a cégnek). Persze elolvastam a tartalmat illető leírást is, no meg az árát, és ennek a hatására már be is tettem a kosárba.

- v1-2020.01.29.

- Számos ponton frissítem a leírásokat, bár az alapvető véleményem nem változott a termékek hasznosságával kapcsolatban, de a felhasználásával, és az ebből eredő tapasztalat tekintetében igen.

- A kénpor kivételével mindegyik termés leírását módosítottam, kiegészítettem.

- A hatóanyag után kiírtam a jelenlegi árat, dátummal, illetve a poszt eredeti megírásának a dátuma (2016. 07.14.) óta bekövetkezett árnövekedés mértékét százalékosan. A termékek felsorolásánál is megtettem ezt.

- A termékek felsorolásánál feltüntetem az arra adott értékelésem is.

- A végén összegzés.

2021.01.23. Nem adok neki új verziószámot, de frissítem még egyszer az árakat, lássuk mi a helyzet a nagy áremelkedések közepette. A százalékos érték az egy évvel ezelőtti árhoz képest mutatott eltérést jelenti. Összességében kijelenthető, hogy ezen egyszerű, alaptermékeknél is jól látható az elmúlt egy év extrém áremelkedése.

Persze ez nem jelenti azt, hogy véget ért volna a Fitohorm termékek uralma, egyszerűen csak spórolni akartam egy kicsit (meg kíváncsi voltam). Rögtön az elején szeretném leszögezni: a Fitohorm és az Unikén nem egy súlycsoport a növénytáplálásban. Az előbbi az egyik legmodernebb kelát képzővel (és saját szabadalommal) felfegyverkezve, széles termék palettával, mint fő tevékenységet űzi a tápoldat gyártást és forgalmazást, míg az Unikén (véleményem szerint) a borászati termékek mellett csinál ilyet is. Ez viszont nem von le az ár/érték arányaiból semmit. Lássuk hát, milyen termékeik vannak, amelyek alkalmasak növénytáplálásra. Előre leszögezném, hogy kelát képző nincs ezekben a cuccokban, de egy olcsó kiegészítéstől végül is annyira nem várja el az ember.

A cég weboldala: Unikén Kft.

A termékeit nem linkelem be, ugyanis sajnálatos módon nincs semmilyen részlet, csak felsorolás. Helyette viszont a gazdabolt.hu-n nézzünk egy listát: https://www.gazdabolt.hu/gyartok/uniken-kft./. Az árakat minden esetben innen veszem alapul, persze ettől eltérés lehet másik gazdaboltban, de irányadónak jó.

Ugye mennyivel jobb? (miután áttekertük az élesztő/citromsav részt) Mondjuk ők sem viszik túlzásba a részleteket, de legalább valami... És ami ebből minket érdekel: (a leírás végén az ár/érték arányt próbálom osztályozni 1-5-ig, ahol az 5 a legjobb)

- Kalcium nitrát +42% / +Ár: 4 Megoldás: 2

- Keserű só +30% / +24% Ár: 5 Megoldás: 5

- Rézszulfát +14%/ +60% Ár: 1 Megoldás: 2

- Vasgálic +51%/ +29% Ár: 5 Megoldás: 4

- Ventillált kénpor +36%/ +29% Ár: 4 Megoldás: 3

 

- Kalcium nitrát

Hatóanyag: Nitrogén (N 15,3%) ebből nitrát (NO3 14,2 %), illetve kalcium (CaO 26,5%).

Ár: 475 Ft/ 1 kg (2020.01.29.) + 42%

Ár: 524 Ft/ 1 kg (2021.01.23.) +10%

Frissítés! Az árakat frissítettem a leírt dátumra. Ennek a terméknek is nagyban változott az ára, így rontottam egyet a minősítésén, mert pl. a Fitohorm 40 Ca nitrogénmentes oldat "csak" 1035 Ft, a  FH 40 Ca pedig 1130 Ft a FH webáruháza szerint. A nitrogén mentes oldattal szerintem sokkal jobban járunk, lehet keverni más lombtrágyákkal, összerakva egy igen komplex tápoldatot, amihez mérten a kalcium nitrát a fasorban sincs. Ráadásul a 42 %-os áremelkedés igen sok. Szóval szememben az egyetlen vonzerejét is elvesztette, mondjuk úgysem használtam, de akkor is.

Sajnos a kalcium itt nitrogénnel együtt van, és ez sokat levon az értékéből, komplex műtrágyával gyakorlatilag nem alkalmazható együtt (az összeadódó nitrogén tartalom miatt, kivéve, ha a másik nitrogén forrás nem nitrát vagy ammónium formában van), paradicsomnál még egyedül sem nagyon, mert a kalcium ellátottságra érzékeny fajták (a többi is) a nitrogénre növekedéssel reagálnak, ahol is a lomb leköti a rendelkezésre álló kalcium jelentős részét (panaszkodtak a kalcium nitrát termékekre az Index paradicsomos fórumában, többek között gondolom ezért) Mindezek a problémák mellett tény marad, hogy 1 kg csak 333 (475) Ft-ba kerül. Személy szerint inkább kalcium szulfátra szavaznék, szerintem az jobb volna a paradicsomnak, persze más növénynél nem (feltétlenül) áll fenn a leírt probléma. Összességében én egyáltalán nem tartom jónak a kalcium és nitrogén együttes használatát, már csak azért is, mert a talajban kialakulhat a két tápelem között antagonizmus (sok nitrogén miatt nem tudja a növény felvenni a kalciumot).

Az ár jó (4), a probléma megoldási lehetőség viszont nem az (2 a nitrogén miatt, de azért kalciumozni mégis csak használható... valamennyire).

- Keserű só

Hatóanyag: magnézium (MgO 16%) és kén (SO3 30%).

Ár: 366 Ft/ 1 kg (2020.01.29.) +30%

Ár: 453 Ft/ 1 kg (2021.01.23.) +24%

A keserű só, ismertebb nevén magnézium szulfát :) pont azt adja, ami sok általános tápoldatban nincs, pedig igen fontos: magnézium és kén. Ennek a két tápelemnek a fontosságát (és elhanyagoltságát) nem lehet elégszer hangsúlyozni, nagyon-nagyon sok mindenben részt vesznek. Általános tápoldatokhoz remek megoldás (bár van ugye jobb is), én eddig csak öntöző tápoldatban használtam, de információim szerint lombtrágyaként is megállja a helyét. A kilós kiszerelés ára 280 Ft, márpedig 1 kiló elég sokáig elég sok mindenre :)

Frissítés. A bejegyzés megírása óta rendszeresen használom lombtrágyaként is, alap magnézium táplálás, és kiegészítő/alap kén táplálás tekintetében is. Szerintem nem olyan hatékony, mint egy valódi oldat (FH 24 Mg), amely kelátképzős, viszont sok esetben megfelelő, és kielégítő eredménnyel használható lombtrágyának. Kizárólag stresszes állapotú növénynél, szélsőséges(ebb) időjárásban alkalmazom az oldat alapú megoldást. Nagy melegben, hidegben, stb indokolt. Tehát hangsúlyozottan: az oldat jobb, hatékonyabb, viszont ez a megoldás hasznos, és kellően hatékony, ha megfelelő körülmények között alkalmazzuk. Az ára meg verhetetlen, na.

Külön kihangsúlyoznám, hogy vannak olyan tápoldatok, amelyek tartalmaznak ként vagy magnéziumot, ilyen a Fitohorm Komplex Plusz (kén) vagy a Kwizda Volldünger Linz Classic(magnézium, de a gyártó oldalán nem vették a fáradtságot, hogy ezt le is írják), ezért a keserűsóval együtt kevergetve vigyázzunk, ne legyen nehéz a kezünk.

Az ár nagyon jó (5), a probléma megoldási lehetőség nagyon jó (5, a kelátképző hiánya ellenére).

- Rézszulfát

Hatóanyag: réz (Cu 25%)

Ár: 1433 Ft/ 1 kg (2020.01.29.) +14%

Ár: 2303 Ft/ 1 kg (2021.01.23.) +60%

A leírás szerint rézhiány kezelésére alkalmas talaj és levéltrágya. Komoly kétségeim vannak, hogy megéri-e ez a termék. A talaj általános réztrágyázása szakforrás szerint nem hatékony, az biztos, hogy a talajéletre valamilyen szinten káros a réz, ezért is van meghatározva, hogy mi a maximum kijuttatható réz. Jelentős rézhiány esetén sem hiszem, hogy érdemes volna próbálkozni, esetleg nagyobb dózissal, a gyökérgombák nem tudom, mit szólnak hozzá. Lombtrágyaként meg feltétlenül valamilyen kelátképzős tápoldatot tartok érdemesnek használni, szóval ez is kihúzva, gyakorlatilag nem maradt felhasználásra érdemes terület. Ja, és az is bizonytalan, hogy a szulfát része akkor most hasznosul-e (nem is írják a hatóanyagban), mert SO4, vagyis szulfát van benne SO3, vagyis kén-trioxid helyett. Elméletileg mindkettőt fel tudja venni a növény, a szulfátot nem mindig). Az ára is elég húzós, pláne az előbb felsoroltak után, 1249 Ft egy kilós kiszerelés ára.

Frissítés. Újragondolva is ugyan arra az eredményre jutottam, nem sok értelmét látom ennek a terméknek, megoldásnak. Talajon keresztül alkalmazott rézpótlást én biztosan nem csinálnék, nem hatékony, túl sok olyan tényező van, amelyek bizonytalansága a pótlás eredményességét nagyban befolyásolhatja. Lombtrágyaként pedig azért nem használnám, mert más tápoldatokkal keverve bizonytalan az eredménye, mit is ad. Akkor már inkább egy kelátképzős lombtrágya, az biztos. Ugyanakkor lombtrágyaként tartom az egyetlen lehetséges módon használhatónak, de önmagában, külön kijuttatva két másik táplálás között, kivéve ha réz hatóanyagú növényvédő szert alkalmazunk.

Az ár nagyon nem jó (1) (egy liter FH 63 Cu 1384 Ft, és minőségben nagyságrendekkel jobb, bár összehasonlítási alapom nincs, hogy melyik mire elég), a probléma megoldási lehetőség nem jó (2).

- Vasgálic

Hatóanyag: vas (Fe 20%)

Ár: 394 Ft/ 1 kg (2020.01.29.) +51%

Ár: 508 Ft/ 1 kg (2021.01.23.) +29%

Egy igen fontos tápelem pótlására használható ez a termék, némi bizonytalansággal fűszerezve (itt sem tiszta, miért nincs a szulfát tápanyagként jelezve) Ez nem sokat von le az értékéből, ugyanis amire szerintem a legjobban használható, az a talaj vaspótlása, de rendszeresen használom lombtrágyának is. Az nyitott kérdés, hogyha valamilyen lekötődési okból kifolyólag van kvázi vashiány, akkor is működő megoldás lehet-e a vasgálic, vagy akkor csak kelátképzős, komolyabb termékkel lehet a problémát megoldani? És ez egy nagyon jó kérdés, mert a vasgálic 1 kilós kiszerelése csak 260 Ft, ellenben pl. a Fitoferr T-3-as oldat (Fe 3%) literje 2290 Ft, a FH 55 Fe (Fe 4%, SO3 12%) oldat pedig 1040 Ft/liter. Hát, a vas tápanyag fontosságát figyelembe véve érdemes odafigyelni, hogy biztosan megfelelően legyen ellátva a termesztett kultúránk.

Frissítés! Azt külön szeretném kiemelni, hogy a vas tápelem a mikroelemek között a legnagyobb mennyiségben felvett elem, így nagyon is érdemes rendszeresen kijuttatni. Gondot jelenthet, hogy nincs benne kelátképző, ám ezt ellensúlyozhatja valamennyire a mennyiség, mivel nagyon olcsó. Én rendszeresen használom, különösen intenzív növekedés, illetve csökkenő napsütés idején. Ha egy szóval akarnám összefoglalni a vas tápanyagot: még.

Az ár nagyon jó (5), a probléma megoldási lehetőség szerintem jó (4, mert nincs benne kelátképző, ami sajnos komoly gondot jelenthet, néha a hasznosulás múlik rajta relatív tápanyag hiány esetében).

- Ventillált kénpor

Hatóanyag: kén (S 99,9%)

Ár: 577 Ft/ 1 kg (2020.01.29.) +36%

Ár: 741 Ft/ 1 kg (2021.01.23.) +28%

Egy kicsit cseles megtalálni a gazdabolton az egy kilós kiszerelést, mert a "gyártó ismeretlen" ennél a terméknél, és csak a 25 kilós kiszerelést sorolja fel, ha gyártó szerinti listát kérünk.

Hát, a kén egy nagyon fontos tápanyag, különösen az olajtartalmú növényeknél. Vitamin, fehérje, enzim és olajalkotó a kén, ezeknek a szintézisét fokozza, és valamennyi köze van a fagytűrő képességhez is. Bár nem jellemző a hiánya, érdemes rendszeresen kijuttatni, a nitrogén hasznosulása is függ a megfelelő kénellátottságtól. Önmagában nem látom értelmét a kéntrágyázásnak, számos olyan műtrágya van (a fentebb felsoroltak is, de pl. a kálium szulfát is tartalmaz ként a kálium mellett) Az egy kilós kiszerelés ára 423 Ft.

Az ár jó (4), a probléma megoldási lehetőség közepes (3, mert fontos a kén, de magában nem látom értelmét a használatnak).

 

Összegzés

 

Összegzésként azt tudom mondani ezekkel a termékekkel kapcsolatban, hogy eléggé jó alternatív/másodlagos megoldások. Tény, hogy nem a csúcskategóriás termékek közé tartoznak, de ezt tökéletesen tükrözi az áruk is (többnyire). Én rendszeresen a keserű sót és a vasgálicot használom, elégedett vagyok a hatásukkal. És az árukkal is. Sajnos ez egy elengedhetetlen szempont, különösen, ha valakinek a kicsiben megélhetést a kert biztosítja, és különösen azért is, mert egyre többen ismerik fel, hogy a boltban kapható zöldségek sok esetben nem rendelkeznek kellő beltartalommal, ízzel, ezért saját megoldások felé fordulnak. Elriasztó lehet nekik, hogyha rögtön a csúcskategóriás termékek árával találkoznak, viszont ezek jó belépő szintű/árú cuccok, amit bátran lehet (fenntartásokkal ugye) ajánlani bárkinek.

És érdemes is használni őket, számos magnézium igényes zöldség- és gyümölcsfajta van, és a vas megfelelő pótlása is nagyon fontos, különösen lombon keresztül, hogy a talajban lévő problémákat megkerüljük, mind a magnézium, mind a vas tekintetében.

 

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://zoldsegextra.blog.hu/api/trackback/id/tr828871564

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása